Ziraat bireysel emeklilik sistemine başvuru işlemini gerçekleştirmek için şu adımların takip edilmesi gerekmektedir:
Ziraat Bankası BES başvurusu için Ziraat Bankası emeklilik sistemine girerek başvuru sayfasına gelin.
Ardından katılımcı bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde girin.
Adres bilgilerinizi girin.
Ardından fon bilgilerini ve devlet katkı payı miktarını inceleyebilirsiniz.
Son olarak ise aylık bireysel emeklilik sistemi ödemelerini nasıl yapmak istediğinizi seçerek başvuru işleminizi tamamlamış olursunuz.
Ziraat BES İptali İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?
Ziraat Bankası bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapmak için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:
Ziraat Bankası müşteri hizmetleri üzerinden gerçekleştirilebilir. Ziraat Bankası’nın bireysel emeklilik sistemi için oluşturduğu 0 850 202 20 20 numarasını arayarak iptal talebinizi oluşturabilirsiniz. Müşteri temsilciniz bireysel emeklilik sistemine ait bilgilendirme yapacaktır. Fakat emeklilik sisteminden ayrılmak için kararlıysanız iptal işleminiz onaylanarak iptal süreci başlatılmış olacaktır. Müşteri temsilcisi ile görüşme yaptıktan sonra Ziraat bankası BES iptal SMS üzerinden sürece dair bilgilendirme mesajları alırsınız.
Ziraat Bankası internet bankacılığı üzerinden de BES iptali gerçekleştirilebilir. Bunun için ilk olarak Ziraat Bankası internet bankacılığı hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ise ana sayfa üzerinden “online işlemler” menüsüne tıklayın. Bu menü üzerinden “bireysel” butonuna tıklayarak kaşınıza çıkan ekranda bireysel emeklilik sistemi hesabı kısmında sorgulama yapın, iptal işlemleri için karşınıza çıkan talimatları takip edin.
Ziraat Bankası mobil bankacılık uygulaması üzerinden bireysel emeklilik sistemi çıkış işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için ilk olarak Ziraat mobil bankacılık uygulamasını cihazınıza indirerek giriş yapın. Daha sonra ana menü kısmından “değişiklik ve talepler” seçeneğine tıklayın. Ardından “otomatik katılımlı sözleşmeler” sayfasına gidin. Bu adımlardan sonra ise “BES cayma talebi” menüsünden iptal başvurusu oluşturabilirsiniz.
Ziraat Bankası şubeleri üzerinden de BES iptali söz konusudur. Bankaya giderek görevlilere talebinizi bildirebilirdiniz. Ardından talebinizin ilgili birimlere aktarılması ile yatırdığınız paralar, 10 gün içerisinde iade edilmektedir.
Ziraat Bankası bireysel emeklilik sistemi için yatırdığınız para iptal işlemlerinde kesinti durumu şu şekilde verilmiştir:
Bireysel emeklilik sistemine katılım gerçekleştirdikten sonraki ilk 2 ay içerisinde yatırılan ana para üzerinden hiçbir kesinti işlemi uygulanmadan birikiminizi alabilirsiniz. Ancak bu süre 2 ayı geçtikten sonra birikiminiz üzerinde kesinti uygulaması yapılabilmektedir.
Eğer ki 3 yıldan az bir süre bireysel emeklilik sistemine bulunduysanız BES iptal işlemlerinde devlet katkısı alamazsınız.
Bireysel emeklilik sisteminde 3 – 6 yıl arasında kaldıysanız devlet katkısının % 15’ini alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde 6 – 10 yıl arasında kaldıysanız devlet katkısının % 35’ini alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl boyunca kaldıysanız ve 56 yaşını doldurduysanız birikiminizi ve % 25 oranındaki devlet katkı payının tamamını alabilirsiniz.
Ziraat Bankası BES Avantajları Nelerdir?
Ziraat bireysel emeklilik sistemi fırsatları şu şekilde verilmiştir:
% 25 oranında devlet katkısı,
Faizli ve faizsiz fon seçenekleri,
Yılda 6 kere fon değişim hakkı,
Yönetim gider kesintisi olmayan fon,
Peşin giriş aidatından muaf olmak,
1, 3 ve 6 aylık ya da 1 yıllık ödeme periyodu, Ziraat Bankası BES avantajları arasında müşteriye sunulmaktadır. Ziraat Bankası BES başvurusu ile bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Ziraat Bankası BES Katılımcılarının Hakları Nelerdir?
Ziraat Bankası bireysel emeklilik sistemi kullanıcılarının hakları şu şekilde verilmiştir:
Ziraat BES, katılımcının yatırım ve ihtiyaç gibi tercihleri göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Emeklilik sözleşmesi imzalanması ile kullanıcı tarafından belirlenen ve sadece kullanıcı tarafından değiştirilen katkı payını ödeyerek sisteme girmiş olursunuz.
En az 10 sene boyunca Ziraat Bankası BES sisteminde kalıp 56 yaşınızı doldurmuşsanız emeklilik hakkı kazanmış oluyorsunuz. Sistemde 10 yıl boyunca kalma ve 56 yaşını doldurmuş olma kriterleri, sistemden caymadan devamlılığınızı sağlar. Aynı zamanda birikimlerinizi korur. Sisteme dahil olan kişiler istediği zaman stopaj ücretlerini ödeyerek de sistemden çıkış yapmak imkânınız bulunmaktadır.
Stopaj Ücreti Nedir?
Stopaj ücreti, gelir vergisi demektir. Bireysel emeklilik sistemlerinden çıkış işlemi uygulamak isteyen kişiler birikimlerini kolay bir şekilde alabilmektedir. Ancak bu gibi durumlarda bankalar tarafından kişiye stopaj kesintisi uygulamaktadır. Stopaj kesintisi ise elde edilen gelir üzerinden hesaplanmaktadır. Stopaj kesintisi miktarı şu şekilde hesaplanır:
Bireysel emeklilik sistemlerinde emeklilik hakkı kazanan kişiler ve sistemden vefat, maluliyet gibi sebeplerden dolayı ayrılmak zorunda kalan kişiler için bazı bankalar % 5 ödeme alırken, bazı bankalar ise hiç ödeme almaz.
Bazı bankalar 10 sene boyunca sistemde kalan ama emeklilik hakkına sahip olmayan kişilere % 10 oranında bir kesinti uygular.
Stopaj kesintisi, bankadan bankaya göre değişiklik göstermekle birlikte stopaj kesintisi uygulamaya hakkı vardır. Fakat çoğunlukla 10 senesi dolan kişilerden bu ücret alınmaz.
Ziraat Bankası Bireysel Emekliliğe Giriş Aidatı Nedir?
Ziraat Bankası BES sistemine giriş aidatı kapsamı, Ziraat Bankası BES başvurusu sırasında alınmaz fakat bunun yerine çıkışa ertelemeli giriş aidatı şeklinde ödeme yapılan bir durumdur. Bunun hesaplanması ise şu şekildedir:
Bireysel emeklilik sisteminde 5 yıl kalan kişiler için 5 yıllık toplam kesinti üst limiti olarak hesaplanmaktadır. Toplam kesinti üst limiti ise yıllık asgari ücretin % 8,5’ine eşittir.
Ölüm ve malulen emeklilik durumlarında ise giriş aidat tutarı istenmemektedir.