• ALTIN (TL/GR)
    1.473,63
    % 0,88
  • AMERIKAN DOLARI
    23,3860
    % 1,18
  • € EURO
    25,2104
    % 0,35
  • £ POUND
    29,6306
    % 0,76
  • ¥ YUAN
    3,2803
    % 0,94
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

vadeli mevduat hesabi avantajlari

Vadeli mevduat hesabının açılması için kişinin normal bir mevduat hesabının olması şarttır. Normal bir hesap üzerinden vadeli bir mevduat açılabilir ve bu şekilde kullanılmaya başlanabilir. Bazı bankalarda değişik prosedürler olabilir. Fakat genellikle normal mevduat hesabı zerinden vadeli mevduat açma işlemi yapılır. Vadeli mevduata bağlanma ya da çözülme yaparken normal mevduat hesabına para transferi yapılmış olur. Vadeli mevduat hesabı açtırmak istediğiniz kullandığınız bir banka varsa ona bildirmelisiniz. Aynı zamanda diğer bankaların faiz oranları inceleyerek de hesap açtırmak istediğiniz bankayı seçebilirsiniz. Mutlaka kendi bankanızda hesap oluşturmanıza gerek yoktur. Faiz oranı sizin için daha ideal olan bir bankayı da seçebilirsiniz. Bankalar arasındaki farkları araştırıp değerlendirerek bu seçimi yapmanız tavsiye edilir. 18 yaşını doldurmuş olan herkes hesap açma başvurusu yapabilir. Normal bir mevduat hesabınız yoksa öncelikle bunu açtırmalısınız. Daha sonra vadeli mevduat oluşturmanız mümkündür. Hesap açma işlemlerini bankaya müracaat ederek yaparsınız. Ardından para hesabınıza yatırmak istediğiniz ve daha sonra vadeli hesaba bağlamak istediğiniz tutarı seçmelisiniz. Aynı zamanda seçtiğiniz tutara ne kadar süre boyunca vade açtırmak istediğinizi belirlemelisiniz. Parayı transferler aktarabilir ya da kendiniz yatırabilirsiniz. Bankayla olan anlaşmanız sonucunda paranız belli bir süre içinde vadeli hale gelir.

Vadeli Hesap Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Vadeli hesap için belgeler bankalar tarafından talep edilir. Başvuru sürecinde hesap açtırmak isteyen kişi bu belgeleri hazırlamalıdır. Tercih ettiğiniz bankada herhangi bir hesabınız yoksa bu belgeler istenir. Fakat zaten hesabınız olan bir bankada bilgileriniz olduğu için bu belgeler talep edilmeyebilir. Vadeli hesap başvurusunda gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Geçerli Bir Kimlik Belgesi: Kimlik bilgilerinizin yer aldığı nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport yanınızda olmalıdır.
  • İletişim Bilgileri: Adres bilginizi kanıtlayacak olan fatura gibi bir evrak kullanılabilir. Bunun dışında doğru telefon ve adres bilgilerini verdiğinizden emin olmalısınız.
  • Hesap Sözleşmesi: Hesap açtırmak isteyen kişi bankacılık kanunu gereğince hesap kullanımı ve işletimiyle ilgili hükümleri içeren hesap açılış sözleşmesini okumalı ve imzalamalıdır.

BTCTurk Hesabı nasıl açılır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

Vadeli Hesap Nedir?

taksitli hesap nedir

Vadeli hesap yatırılan paranın faiz getirisi sağladığı bir hesap türüdür. Vadeli hesaplarda belli bir zaman seçilir ve bu zaman içinde paranın sağlayacağı faiz getirisinden kazanç elde edilir. Ana paranın 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirli periyotlarda faiz alması sağlanmış olur. Bu şekilde birikimler banka hesabına yatırılarak değerlendirilmiş olur. Ödeme yapıla faiz oranları değişiklik gösterir. Türk Lirası ve diğer döviz kurlarına ödenen faiz oranları birbirinden farklıdır. Piyasanın durumuna göre bu farklılıklar ortaya çıkar. Vadeli hesap oluşturmak bir hesaba yatırım yaparak birikim elde etmenin en kolay yollarından biridir. Bankaların da faiz oranlarında farklılıklar vardır. Hesap açtırmak isteyen kişiler bankaların vadeli hesap özellikleri hakkında yeterince bilgi edinerek karar vermelidir. Vadeli ve vadesiz hesaplar arasında farklar vardır. Vadeli hesap açmak isteyen kişi bankanın belirlediği minimum tutarı hesaba yatırır. Aynı zamanda para sadece vade sonunda çekilebilir. Vadesiz hesaplarda ise kişi parayı istediği zaman çekebilir. Vadeli hesap oluşturarak tasarrufların değerlendirilmesi mümkündür. Bu hesapların hem müşteriye hem bankaya hem de ekonomiye katkısı vardır. Banka güvencesinde olan para herhangi bir çalınma ve kaybol korkusu olmadan faiz yoluyla değer kazanmış olur. Mevduat hesabına yatırılan paralar banka kaynağı ve kredi gibi bankacılık faaliyetleri için kullanılabilir.

Vadeli Hesap Çeşitleri Nelerdir?

Vadeli hesap çeşitlerinde döviz türü, ödeme şekli ve oluşturulma amacına bağlı olarak değişebilir. Vadeli mevduat hesabı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vadeli TL, Döviz veya Altın Hesabı: Bu vadeli hesaplarda yatırım türüne bağlı olarak TL, Dolar, Euro ve altın hesabı oluşturulabilir. Hesaplara yatırılan paradan faiz getirisi elde edilir. Altın hesabı ise gram altın üzerinden faiz getirisi sağlamış olur.
  • Çeyiz Hesabı: Bu vadeli hesap devlet desteklidir ve kişilere uzun süreli bir birikim imkanı tanır. Çeyiz hesabı için belirlenen şartlar sağlandığında elde edilen faiz getirisi ve devlet katkısı kişinin birikime eklenmiş olur.
  • Hoş Geldin Vadeli Hesap: İlk defa vadeli hesap açan müşterilere sunulur. Bankaların hoş geldin vadeli hesaplarında faiz oranları diğerlerine göre yüksektir.
  • Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı: Vade süresi bir yıl olarak belirlenir ve böylece müşteri belirli zaman aralıklarıyla faiz ödemesi alır.
  • Birikim Hesabı: Bu hesaplarında vade süresi bir gün şeklindedir. Müşterinin yatırdığı para günlük işlem görür. Bu durumda da günlük faiz getirisi elde edilmiş olur. Birikim hesabında diğerlerine göre faiz oranları daha düşük olur ama müşteri parayı istenildiği zaman çekme imkanına sahiptir.
  • E-vadeli Hesap: Banka şubeleri yerine internet ya da mobil bankacılık üzerinden açılan vadeli hesaplardır. E- vadeli hesaplar bazı bankalarda normal vadeli mevduat hesaplarından daha yüksek faiz oranıyla işlem görür.

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Mevduat faizi hesaplaması belli bir formülle yapılır. Faiz hesaplaması sırasında “Anapara * Faiz Oranı * vade (gün) / 36500” formülü uygulanır ve brüt bir tutar hesaplanmış olur. Hesabın net mevduat getirisi ise brüt faiz getirisinden mevduat vadesinin düşülmesiyle hesaplanır. Bu işlem sırasında mevduat vadesine denk gelen gelir vergisi miktardan düşülür. Mevduat sayesinde bankalara belli bir vadenin sonunda çekilmek üzere para yatırılır. Aslında bu durum bankaların halktan ve yatırımcılardan topladıkları kaynak olarak görülebilir. Yatırılan paraya belli bir müddet faiz uygulanır. Bu hesaplama yukarıda verilen formülden yararlanılarak yapılabilir. Her bankanın faiz oranları değişiklik gösterebilir. Bu nedenle iyi bir araştırma yaptıktan sonra vadeli hesap açılacak olan banka tercihi yapılmalıdır.

KOBİ kredisi nedir? Nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Vadeli Hesaptan Para Çekilir mi?

para cekimi vadeli hesap

Vadeli hesaptan para çekmek vadenin süresi dolmadan mümkün olan bir durum değildir. Hesap açılırken belirlenen süreden önce para çekilirse vade bozulmuş olur. Bu koşulda da herhangi bir faiz getirisi kazanılmaz. Bir yıllık bir vade süresi belirlendiği düşünelim. Bir yıl dolmadan vadeli hesaptan para çekme işlemi yapılabilir ama parayı çektiğinizde artık faiz kazancı uygulanmaz. Kısa süreli vade hesaplarında faiz oranı daha düşük olur. Fakat bazı bankalarda 1 ay ile 3 ay gibi kısa süreli vadelerde para çekme işlemi faiz kazancı bozulmadan yapılabilir. Ana paranın ve günlük faiz vade bozumu olmadan istenen zamanda müşteri tarafından çekilebilir. Uzun süreli vadesi olan hesaplarda ise aynı durum söz konusu değildir.

Vadesiz Mevduat Hesabı Nedir?

Vadesiz mevduat hesabı bir bankaya yatırdığınız paradan faiz getirisi elde etmediğiniz hesaplardır. Vadeli mevzuat hesabı gibi para çekem konusunda herhangi bir kısıtlaması yoktur. Müşteriler bankalarda bireysel ve kurumsal vadesiz hesap açılabilir. Aynı zamanda altın ve döviz varlıklarının saklanabileceği vadesiz hesaplar da bulunur. Güvenli bir şeklide para saklamak için en iyi yol vadesiz mevzuat hesaplarıdır. Vadesiz hesaplarda bulunan para ve altın gibi yatırımlara herhangi bir faiz işletilmesi yapılmaz. Bu nedenle para biriktirip kazanç elde etme amacına uygun bir hesap türü değildir. Hesaptaki paranın tamamı çekilse bile hesabınız kapanmaz.