2021 yılı Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması için şartlar şu şekildedir:
Tarım kredi kooperatifi borç yapılandırılması kapsamında yapılandırılacak olan borçlar Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ya da Ziraat Bankası tarafından verilmiş olan borçlardır. Bunların dışındaki borçlar için yapılandırma söz konusu değildir.
Ziraat Bankası’ndan kullanılmış olan tarım kredileri için yapılandırma mevcuttur. Bireysel kredi, konut kredisi gibi diğer krediler iççin geçerli değildir.
Aralık 31 tarihinden itibaren borç vadesi geldiğinde geri ödenmemesi gerekir. Bu tarih sonrasındaki borçları kapsamaz.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması Nedir?
Tarım kredi kooperatifi borçların yapılandırılması için kapsam Muaccel Borçların Yeniden Yapılandırılması Genelgesi sayesinde genişletilmiştir. Bu genelge sayesinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları 5 yıl vade ile yapılandırılacaktır. Bütçe komisyonuna iletilen ve ilk 11 maddesi kabul edilen önerge bağlamında 2021 yılı öncesinde kullanılan krediler 5 yıl vade ile yapılandırılıp Kasım 2021 itibariyle 5 taksit ile ödenmeye başlanacaktır.
2 ay içinde yapılan başvurularda ödenmeyen kısım için %3 faiz ile yapılandırma uygulanacak olup gecikme sebebiyle oluşan faizler silinecektir.
Tarım kredi kooperatifi borç yapılandırmasıyla ilgili diğer detayları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Gerçek ya da tüzel kişiler kredi kullanımı yapabilirler.
Doğal afetlerin yarattığı hasarın geri döndürülmesi için kullanılan kredilerin vade tarihleri 1 Ocak 2020 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasındadır.
Afetlerden etkilenen üreticiler TARSİM’den alacakları hasar raporu ile başvurularını gerçekleştirebilirler. 1 ay içinde alınan hasar tespit raporuyla Ziraat Bankası’na başvuru yapılması gerekir.
Başvuru tarihini kaçırmış olanlar için 15 gün daha süre tanınır.
Vade öncesi ertelenen krediler için takip işlemi başlatılmaz
Uzatma süresi içinde borçlu ve kefili cayma hakkından yoksundur.
Hasarı belirleyen üreticidir. Doğal afetin verdiği hasarın tespitinde TARSİM raporu esas alınır. TARSİM tarafından tespiti yapılamayacak olan hasarlar için ise hasar tespiti il ve ilçe hasar tespit komisyonu tarafından yapılır.
Hasar oranına %10 risk primi eklenerek ertelenecek kredi tutarının hesaplaması yapılır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından belirlenen bu prim hesaplanan tutarı aşmaz. Hasardan etkilenmiş ürünler için kredi sağlanır. Sigorta tazminatı ise ana para üzerinden kredi tutarı düşüldükten sonra hesaplanır.
Yatırım dönemi kredileri içinse sadece ilgili dönemin kredi taksitlerini erteleme işlemi uygulanır.
Bu kredi arka arkaya en fazla 3 kez kullanılabilir.
Erteleme 5 yıl boyunca her yıl %25 faiz, taksitlendirme %20 faiz ile yapılır.
Bu hususlardan sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin faydalanması mümkün değildir.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması İçin Nereye Başvurulur?
Borç yapılandırması için başvurulması gereken Tarım Kredi Kooperatifleri şubeleridir. Ziraat Bankası şubelerine de başvurmanız mümkündür. Gerekli belgelerle başvuru yapıldığında aranan şartlar sağlanıyorsa borcunuz yapılandırılacaktır. Tarım kredi kooperatifi borç yapılandırması sonucu borcunuz 5 eşit takside bölünür ve 5 yıl vade ile ödenir. İlk taksit ödeme tarihi 2021 yılının Kasım ayıdır. 2025 yılı Kasım ayına kadar her sene kasımda taksit ödemeniz olacaktır. Taksitlendirmeden faydalanmak için bağlı olunan ilin Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir.
Taksitlendirmeden yararlanacak olan;
Kooperatif ya da kooperatif ortaklarının taksitlendirme sözleşmesi sistemden ya da e-belge üzerinden düzenlenir.
Taksitlendirme için yapılan sözleşmenin 5 örneği yapılır.
Bu örneklerden biri Bakanlığa gönderilir.
Diğer örnekler ise Ziraat Bankası şubelerine, İl Müdürlüklerine, Kooperatif ve ortaklara verilir.
Borç Ziraat Bankası mahalli şubesi tarafından hesaplanır.
Bankanın hesaplaması belirtilen faiz oranları ve vadeye göre yapılması gerekir. Eğer hesaplama belirtilen şekilde yapılmamış ise ve bu durum tespit edilmişse İl Müdürlüğü elde edilen borca dair belge ve bilgilerle borç tutar hesabını yapar.
Sözleşmeler bu hususlara göre gencciftci.tarım.gov.tr adresi üzerinde düzenlenir.
İnceleme ve onay da bu sistem üzerinden gerçekleştirilir. E-belge üzerinden de inceleme ve onayı gerçekleştirmek mümkündür.
Belirlenen taksitler hazırlanan sözleşmede geri ödeme tablosu hazırlanarak bu tabloya yazılır. Taksitlendirme sözleşmesi için başvuru yapılabilecek son tarih 30.06.2021 tarihi olarak belirlenmiştir.
Çiftçi Yapılandırma Kredisinin Şartları Nelerdir?
Çiftçi yapılandırma kredisiyse Ziraat Bankası’nın uyguladığı yapılandırmadır. Banka kendi temerrüte düşmüş borçları için uyguladığı bu yapılandırma 5 yıl vade ve %9 faiz oranı ile ödenebilecektir. Tarım alanında faaliyet gösteren ve ihtiyaçlarını gidermek için daha öncesinde kredi kullanmış çiftçilere yapılandırma ile borçlarını uygun fail ve vadelerle ödeme fırsatı verilir. Bu yapılandırmadan yararlanmak için gereken evraklarla birlikte Ziraat bankası şubelerine başvuru yapmak yeterlidir. Çiftçi yapılandırma kredisinin şartları ise şu şekildedir:
Yapılandırılan borç 2021 Kasım’dan itibaren 2025 Kasım’a kadar her yıl 1 taksit toplamda 5 taksit şeklinde ödenecektir.
Resmi Gazete’de yayınlanan Çiftçi Yeniden Yapılandırma Kredi Mevzuatı yayınlandıktan sonra başlar.
Temerrüt tarihinden itibaren yapılandırma tarihine kadar geçen sürede %9 faiz uygulanacaktır.
Maliye ve Hazine Bakanlıklarından gelir kaybı ödeneğinin yarısını ödeyerek başvurmuş olan çiftçiler cari tarım faizinin ayrısını ödeyeceklerdir.
Yapılandırılan borcun süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda ise;
Tarım kredi kooperatifi borç yapılandırması sonrasında ilk taksit gecikirse gecikme faiziyle birlikte en son ödenme tarihi olarak 30 Kasım 2022 belirlenmiştir. Bu tarihe kadar taksitin ödenmemesi durumunda
5 taksiden de eksik ödenmesi durumunda
Son taksitin belirlenmiş süre içerisinde ödenmemesi ya da eksik olarak ödenmesi durumunda kazanılmış yapılandırma hakkı kaybedilir. İlk kanuni takip hesaplarına geri dönülür.
Aynı zamanda yapılandırma planı oluşturulduktan sonra borcu yapılandırılacak kooperatif ya da ortakların başvuru için belirlenmiş süre içinde başvuru yapmalarına rağmen sözleşmeyi imzalamaması ya da taksitleri ödememesi durumunda da kazanılan hak kaybedilir. İlk kanuni takip hesabına dönülür.
daha önceden yapılandırdım düzenli ödüyorum tekrar yapılandıra bilirmiyim