Solana Coin, merkezi olmayan DeFi çözümleri sunmak için blockchain teknolojisini izinsiz kullanan bankaların projesidir.
Proje ilk olarak 2017 yılında başlanmış olsa da resmi olarak Mart 2020’de İsviçre’nin Cenevre kentinde Solana Vakfıyla birlikte kurulmuştur. Merkezi olmayan DApp (Decentralized Application) oluşturmayı amaçlar.
Blockchain temeline dayanan PoS (Proof of Stake) konsensüsüyle birleşen bir tarihi konsensüsü sunan ölçeklerini iyileştirmeyi amaçlar. Farklı zaman dilimlerindeki zaman sorununu çözmeyi hedeflemiş merkeziyetsiz bir saat fikridir. Tarih Kanıtı ismi verilmiştir.
Tarih Kanıtında; Doğrulanabilir Gecikme İşlevleriyle, zaman damgası basılır, ağ üzerinde zaman damgasının basılmasını zorunlu kılmaz. Bu sayede blok zincirindeki yüksek büyüme beklenen, finans sistemlerinin daha eşit bir hale gelmesini sağlamaktır. Solana Coin ile saniye de 50.000’den fazla işlem yapılmasına olanak sağlanır. Blok yayılma ağı ile dünyanın her yerindeki düğümleri eşitler. Merkeziyetsiz yapıda olması buna büyük bir fayda sağlar. 1 milyondan fazla işlemin masrafı maksimum 10 dolar tutar.
Önde gelen ve hibrit bir kripto para ağı olan Solana Coin hem küçük hem de büyük ölçekli tüm kurumsal işletmeler için kullanışlı bir platformdur. Merkezi olmamasına rağmen büyük ölçekli işletmelere hizmet edebilmesi Solana Coin için pozitif bir noktasıdır.
Solana Coin, platformun yerel tokenidir, staking yapmaya olanak sağlar.
Solana platformundan işlem yapabilmek için, Solana Coin’e ihtiyaç duyulur. Solana Coin’in yazılımcıları bazı dönemlerde Solana Coin’i yakarak arzı azaltmayı amaçlar. Bu sayede daha fazla Solana Coin sahibine staking yapmaya yönlendirmiş olurlar ve ağ güvenliği için iyi bir yönlendirme şeklidir. Staking yapanlara 0,198 dolarlık bir garanti sunulur.
Solana Coin’in gerçekleştirmek istediği tüm amaçları için, kurucuların çok doğru şekilde düşünüp, çok farklı sonuçlar alması gerekmekteydi. Bu yeniliği getirme amacı sayesinde, sistem yenilikçi ve tescilli ağ donanımlarıyla bezenmiştir. Ve bu geliştirilen tüm blockchain teknolojisiyle güvenli ve oldukça kullanışlı bir blok zinciri oluşturuluşmuş oldu.
Solana Coin sansüre karşı dayanıklı çözümler üretmiştir. Birçok kripto para arasında oldukça güvenilirdir. Hazırlanan blockchain teknolojileri ile işlem hızı ile bant genişliğini ele alır.
Ölçeklenebilir sorunları olan kripto paralar, piyasalarda oldukça rahatsız edici bir hal almaya başlamıştır. Eski blockchain Proof of Work teknolojisi güvenirliklere çok sorun yaratmıştır. Bitcoin ve Ethereum gibi en bilinir kripto para ağları, işlem ağlarında yığınlaşmış şekilde işlemler biriktikçe, işlem ücretlerini arttırma olarak savunmaya geçmektedir. Bu karşı hamle kripto para ağları için birçok soruna neden olmuştur. Kullanıcılarının işlemlerinin gecikmesine ve işlemleri için daha fazla masraf yapmalarına sebep olmuştur. Solana platformu ise bant genişliğini oranlayarak bu sorunu ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Solana 65.000 tps hızına sahiptir.
Marscoin (MARS) Coin nedir, nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Anatoly Yakovenko, kariyerine Qualcomm’da başlar ve 2015 yılında burada kıdemli personel müdürü olur. Daha sonra kariyerine Dropbox’ta yazılım mühendisi olarak devam eder.
2017 yılından itibaren Solana Coin’in çalışmalarına başlar. Greg Fitzgerald ile Solana Labs’ı kurar. Gelişmeler istenilen yere geldikten sonra 2020 yılında halkın kullanımına açılmıştır.
platformlarda Solana Coin’in ortaklıkları vardır.
Diem (LIBRA) Coin nedir, nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.