• ALTIN (TL/GR)
    1.649,95
    % 0,48
  • AMERIKAN DOLARI
    27,4254
    % 0,38
  • € EURO
    29,1254
    % 0,31
  • £ POUND
    33,5946
    % 0,51
  • ¥ YUAN
    3,7591
    % 0,18
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Seracılık Hibe Desteği Nasıl Alınır?

seracilik hibe destegi kosullar

Seracılık hibesi 2015 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Tarım Kredi Kooperatifleri ya da Ziraat Bankası aracılığı ile alınabilir. Söz konusu kararda, ilgili kurumların mevzuatlarına bağlı olarak birbirinden farklı başvuru şartlarının aranabileceği ilan edilmiştir. Yani seracılık hibe desteği almak için yapılması gereken tek şey ilgili kurumlara müracaat ederek başvuru şartlarını öğrenmekten ibarettir.

Seracılık Hibe Desteği Şartları Nelerdir?

Seracılık desteği şartları, devlet tarafından ilgili vatandaşlara sunulacak olan hibe desteklerinin kapsamını belirler. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yatırımları ile gerçekleştirilen desteklerden faydalanabilecek olan seracılar aşağıdaki genel şartlara sahip olmakla mükelleftir:

  • Yeni bir sera işletmesi kuracak olanlar için; en az 3 dekar büyüklüğünde bir sera tesis edecek olmak
  • Daha önce devletten seracılık desteği almamış olmak
  • Aktif şekilde hizmet veren sera işletmeleri için; ekipman yenilemesi ve geliştirmesi yapacak olmak

Devletin verdiği seracılık desteklerinin en öncelikli şartları bunlardır. Ayrıca yapım çalışmaları devlet desteği olmadan başlatılmış olan seraların tamamlanma maliyeti konusunda herhangi bir destek mevcut değildir. Başvuru sahipleri tamamlanmış halde hizmet veren bir sera işletmesine ya da devletin belirlediği standartlarda bir seracılık projesine sahip olmalıdır.

Sera İşletme Kredisi Ne Kadar?

sera isletme kredisi miktari

Seracılık kredisi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen üst sınırlara tabidir. Yeni bir sera işletmesi kurmak için devletten kredi desteği almak isteyen vatandaşlar, kuracak oldukları sera işletmesine göre birbirinden farklı miktarlarda kredi kullanabilir. Söz konusu kredilerin miktarları ise üst sınır bakımından şöyle sıralanır:

  • Topraklı sera işletmeleri için dekar başı 125.000 Türk Lirası
  • Topraksız sera işletmeleri için dekar başı 150.000 Türk Lirası
  • Topraksız ve cam seralar için dekar başı 175.000 Türk Lirası
  • Topraksız ve su kültürü kullanılan sera işletmeleri için dekar başı 200.000 Türk Lirası

Bu üst sınırlar, sera işletmesi kurmak isteyen vatandaşların her bir dekar başına devletten alabilecekleri kredi miktarını gösterir. Devlet bütçesinden sera yatırımları için ayrılmış toplam meblağ, yatırım ve işletme kredileri kapsamında 25.000.000 TL değerindedir.

Geleneksel yani yaygın bitkisel üretimi destekleme kapsamına seracıların payına düşen üst limit ise 2.500.000 TL’lik bir meblağdan oluşur. Bu durum, seracılık faaliyetlerinin ülke ekonomisine çok büyük katkı gösterdiğinin ve böylece büyük yatırımları hak ettiğinin de bir işareti sayılır.

Ayrıca Ziraat Bankası aracılığı ile seracılara sağlanan faiz indirimleri en az yüzde 50 oranından başlar. Söz konusu indirimlerin yüzde 100 oranına kadar ulaşması mümkündür.

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

2021 Seracılık Hibe Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tarım Kredi Kooperatifi’ne ya da Ziraat Bankası şubelerine giderek devlet destekli krediler hakkında bilgi alınabileceği gibi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sayfası üzerinden de seracılık destek başvurusu gerçekleştirilebilir. Fakat internet üzerinden gerçekleştirilen başvurularda herhangi bir destek almak zor olacağı için, söz konusu kurumlara müracaat edilerek başvuru yapılması tavsiye edilir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe başvurularını kabul ettiği internet sayfasına ulaşmak isteyenler https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx bağlantısını kullanabilir.

Hazırlanması gereken belgelerin çok detaylı olması ve başvuru sürecindeki vatandaşların birtakım desteklere ihtiyaç duyabilmeleri, kurumlar üzerinden başvuru sağlanmasını daha mantıklı hale getirir.

Türkiye’de Kaç Dönüm Sera Vardır?

Türkiye’de seracılık en yaygın tarımsal faaliyetlerin başında gelir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve bununla birlikte daha başka kurumlar tarafından da destek gören yatırımlar, seracılığın önemini anlayabilmek konusunda yeterlidir.

Ülkenin tarım gelirleri arasında önemli bir paya sahip olarak büyük yatırımlar alan sera işletmeleri ise toplamda 692.000 dekarlık bir alan üzerine yayılmış haldedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi verileri aracılığıyla ulaşılan bu oran, pek çok Avrupa ülkesinin ilgili verisine kıyasla daha fazladır. 

Seracılık Hangi Ürünler İçin Yapılır?

Seracılık hibe desteği almak isteyen ve ilgili kurumların bildireceği şartları tamamen sağlayan her vatandaş, ürettiği sera mamulü fark etmeksizin devlet desteği alabilir. Bununla birlikte Türkiye sınırları içerisindeki seracılık faaliyetlerinin en yaygın ürünleri şunlardır:

  1. Domates
  2. Salatalık
  3. Biber
  4. Patlıcan
  5. Yeşil kabak

Ayrıca bu ürünler kadar sık olmamakla birlikte, Türkiye genelindeki seracılık faaliyetlerinin kavun ve karpuz üretimine de odaklanmış olduğunu söylemek mümkündür.

Seracılık Her Yerde Yapılır Mı?

seracilik nerelerde yapilir

Devlet destekli tarım faaliyetleri Türkiye’nin her bölgesinde mevcuttur. Fakat bu faaliyetler aracılığı ile elde edilen ürünler, Anadolu’nun coğrafi özelliklerinden dolayı farklılık gösterir. Örneğin İç Anadolu’da yaygın olarak üretilebilen buğday ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretilebilecek olan buğdaylar aynı kalitede olamaz.

Böyle olduğu gibi, seracılık faaliyetlerinin elverişli olduğu bazı bölgeler mevcuttur. Bu bölgeler dışında sera kurulumu yapmak ve devlet desteklerinden faydalanmak yine mümkündür fakat üretim kalitesi açısından Akdeniz bölgesi seracılığın Türkiye’deki merkezi sayılır. Devlet destekli olarak seracılık faaliyetleri gerçekleştirmek isteyenler, özellikle aşağıdaki 3 ilimizden herhangi birini tercih etmeli ve orada üretime başlamalıdır. Söz konusu iller ise şöyle sıralanır:

  • Antalya
  • Mersin
  • Adana

İpek Böcekçiliği KOSGEB desteği nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Seracılık Kârlı Bir İş Midir?

“Seracılık ne kadar kazandırır?” sorusunu soran vatandaşlarımız, bu tarımsal faaliyetin ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğunu ve sadece maddi çıkar açısından değerlendirilmemesi gerektiğini mutlaka bilmelidir. Çünkü her tarımsal üretim, toprak ile meşgul olmayı hayat biçimi haline getirme şartını ortaya çıkarır. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisine katkıda bulunmak isteyen ve daha sonra topraktan para kazanmayı amaçlayan herkes, seracılık hibe desteği alarak önemli işler yapabilir.

Fakat yeterli bilgi birikimine sahip olmadan, sadece gerekli evrakları bir şekilde temin edip devletten hibe almak ve sadece maddi kazancı düşünmek kesinlikle yanlış bir tutumdur. Çünkü böyle yapan kişiler zarar etmekle birlikte ülke ekonomisine de büyük zarar verirler.