• ALTIN (TL/GR)
    1.473,63
    % 0,88
  • AMERIKAN DOLARI
    23,3860
    % 1,18
  • € EURO
    25,2104
    % 0,35
  • £ POUND
    29,6306
    % 0,76
  • ¥ YUAN
    3,2803
    % 0,94
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Rupi Nedir? Tarihçesi

rupi tarihi

Rupi, Dünya’nın en kalabalık ikinci nüfusuna sahip olan zenginlerin ve fakirlerin iki uç noktada yaşadığı Hindistan’ın para birimidir. Hindistan oldukça ilginç geleneklere ve inançlara sahip bir ülkedir. Hindistan’ın para birimi rupidir ve rupinin ülke dışarısına çıkarılması illegaldir. Hindistan’ın ve para birimleri rupinin her bakımdan sıra dışı olduğu söylenebilir.

Hindistan Ekonomisi

Hindistan bir Asya ülkesidir ve ekonomisi son yıllarda gelişen bir ülkedir. Ülkenin coğrafyası en büyük yedinci coğrafi yüz ölçümüne sahiptir. Dünya’nın en kalabalık ülkesi olduğu bilinen Çin’den sonra nüfus yoğunluğu bakımından ikinci sırada yer alır. Ayrıca bazı araştırmalara göre son yıllarda birinci sıraya yerleştiği de düşünülür. Ülkede son yıllarda yapılan reformlar sayesinde ekonomik büyüme ivme kazanmıştır. Bu sayede en hızlı büyüyen ülkeler arasında da girmiştir.

Hindistan’ın para birimi rupi tüm Dünya ülkelerinin para birimleri arasında değersizdir. 1 Türk lirasına karşılık gelen Hint rupisi yaklaşık olarak 17,1821’dir. Ülke nüfusunun gelir dağılımı arasında uçurum denebilecek bir farklılık mevcuttur. Nüfusun bir kısmı çok zenginken geri kalan kısmı çok fakirdir. Fakir kesimde yer alanlar günlük 2 dolar gibi bir miktarla geçinmeye çalışır.

Dünya’nın en pahalı evi olarak bilinen Antilia Hindistan coğrafyasında içerisindedir. Ev Hindistan’ın 42 milyar dolarlık servete sahip olan en zengin vatandaşına aittir. Bu da gelir dağılımı arasındaki uçurumun en açık örneğidir.

Son yıllarda kripto para birimlerine karşı koyduğu yasaklarla anılan Hindistan, kendi para birimi olan rupiyi değerlendirmek için çeşitli reformlar yapar.

Kron nedir? Tarihçesi Yazısını inceleyebilirsiniz.

Hindistan’ın Para Birimi Rupi

hindistanda kullanilan para birimi rupi

Hindistan’ın para birimi rupi uluslararası kodu INR şeklindedir. Para biriminin sembolü birden çok anlam barındırır. Bunlar arasından en dikkat çekeni sembol içerisinde yer alan eşittir işaretidir. Eşittir işaretinin para biriminin sembolü içerisinde yer almasının nedeni ülkenin gelir eşitsizliğinin bitirilmesinin arzulanmasıdır.

Rupi finans piyasalarında hem minör hem de egzotif para birimleri yelpazesinde yer alır. Rupinin ülkenin dışına çıkarılması yasak olmasına rağmen bazı finans piyasalarında işleme alınan döviz kurlarının arasında yerini alır.

Hindistan nominal fiyatlar içerisinde Dünya’nın en büyük 12. Ekonomisine sahiptir. Eğer bu sıralamaya satın alım gücü paritesine göre bakılırsa 4. Sırada yerini alır. Hindistan aynı zamanda Dünya’nın en büyük demokrasisi olarak da anılır. Hindistan hem ticari bakımdan hem de turizm bakımından zenginliğe sahip bir ülkedir. Ülkenin tarihi, coğrafyasında yaşamış birçok uygarlığa ve birçok dini inanışı barındırışına bakılarak oldukça zengindir. Hindistan aynı zamanda kutsal görülen şeylere dikkat çeken bir ülke olarak da Dünya’da yerini alır.

Ülkede gelir eşitsizliğinin olmasının nedeni yeterli kalkınmayı sağlayamamasından doğar. Para birimi rupinin bunca zenginliğe rağmen değersiz olmasının nedeni ise ülkedeki okuryazarlık sayısının düşük olması, gelir eşitsizliği ve rupinin ülke dışına çıkarılmasının yasak olması gibi nedenlere dayanır. Bunlarla birlikte rupi değersiz olduğu kadar kırılgan bir para birimidir. Bunun neden rupide görülen ani değişikliklerdir.

Rupi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rupi hakkında bilinen ve akla gelen ilk şey Türk lirasına göre oldukça değersiz olduğudur. Hindistan Rezerv Bankası tarafından rupinin basılması ve dağıtılması yasaklanmıştır. Paranın basılmış banknotlarının üzerinde Mahatma Gandi’nin portresi vardır. Renkli tasarlanışı ve banknotların boyutlarına bakılarak Türk lirasına benzer olduğu söylenebilir. Değeri düşük olmasına rağmen finans piyasalarında döviz kuru olarak yatırımcılara para kazandırır. Buna en iyi örnek 2017 yılında ülke ekonomisindeki güçlü büyüme ile yatırımcılarına büyük kazanç sağlatmasıdır.

Paisa rupinin alt birimidir. Fiziki olarak paisa 1’den fazla olduğunda kullanılan ifade şeklidir. 1 rupi tam olarak 100 paisaya bölünebilir. Paisa, Hindistan Hükümet Darphanesi tarafından basımı yapılan bir paradır. Hindistan Hükümet Darphanesi, Hindistan Rezerv Bankası denetimi altındadır.

Rupi İsmi Nereden Geliyor?

Rupi ismi tarihi incelemelerde ortaya çıkan bilgilere göre gümüş sikkeden gelir. Rupi, Sultan Sher Shan Suri tarafından çıkarılmıştır. Çıkarılış tarihi tam olarak bilinmese de 16. yüzyıldır. Rupinin sembolünün son hali 2010 yılında resmi olarak belirlenmiştir. Son sembolü üzerinde bulunduran ilk paralar 8 Temmuz 2011 yılında dolaşıma başlamıştır.

Rupi Simgesi Nereden Geliyor?

Rupi simgesi 5 Mart 2009 tarihinde Hindistan hükümeti tarafında duyurulan bir simge oluşturma yarışmasına bağlı olarak gelişmiştir. Yarışma bünyesinde 3.331 simge önerisi yapıldı. Birkaç kez düzenlenip ertelenen toplantıların ardından 15 Temmuz 2010 tarihinde toplantı gerçekleşti. Bu toplantı sonuncunda yarışmaya katılan simgeler arasından bugün kullanılan para sembolü seçildi. D Udaya Kumar seçilen para simgesini yapan kişidir. Kumar’ın babası ülkenin geçmiş dönem YMÜ ve DMK’sı olarak görev yapmıştı.

Banknot ve Madeni Para Olarak Rupi

Banknot ve madeni para olarak rupi aşağıdaki gibi yaygın olarak kullanılır:

  • 10 Hint Rupisi
  • 20 Hint Rupisi
  • 50 Hint Rupisi
  • 100 Hint Rupisi
  • 500 Hint Rupisi
  • 1000 Hint Rupisi
  • 2000 Hint Rupisi
  • 1 Paisa
  • 2 Paisa
  • 5 Paisa
  • 10 Paisa

Bu paralar içerisinden Hindistan Hükümeti’nin 8 Kasım 2016’da aldığı kararla 500 ve 1000 Hint rupisi aniden kaldırılmıştır. 10 Kasım 2016 tarihinde ise 2000 rupilik banknotlar piyasadan çekilmiştir. Bu paralar kaldırılmadan önce piyasada en çok kullanılan paralardır. Kaldırılmalarının nedeni ile ilgili hükümet güvenlik gerekçelerini sunmuştur. Kara para aklama, devletten vergi kaçırma ve sahte banknot basılması gibi güvenlik açığı oluşturacak riskler önlenmek istenmiştir. Bu paraların daha sonra yeniden tasarlanarak piyasa sürüleceği de açıklanmıştır.

Hint Rupisi Pariteleri

hint rupisinin kullandigi pariterler

Hint rupisi pariteleri farklı döviz kurları üzerinden oluşturulabilir. Hint rupisi değeri düşük bir para birimi olmasına rağmen finans piyasaları içerisinde hem küresel yatırımcılar hem de kendi yerel tüccarlarına kazanç sağlar. Amerikan doları ile oluşturulan parite en büyük işlem hacmine sahip paritedir. Dolar haricinde en çok Euro, İngiliz sterlini, Çin yuanı ve İsviçre frangı da işlem göre pariteler arasındadır. Bu para birimleri ile birlikte Türk lirası ile oluşturduğu kur da ülkemizdeki yatırımcılar tarafından takip edildiği bilinen paritelerdendir.

Ruble nedir? Tarihçesi Yazısına da göz atabiirsiniz.

Türk Lirası Hint Rupisi Paritesi

Türk lirasının Hint rupisi karşısında değeri TRY/INR şeklinde bir gösterimle ifade edilir. Türk lirası değer kazandıkça parite de yükseliş gösterir. Hint rupisinin değer kazanması sonucu ise parite düşüşe geçer. Açıkça ifade etmek gerekirse bu parite TRY ile doğru orantılı hareket eder. Aynı şekilde INR ile de ters orantılı hareket eder.

TRY/INR paritesinin geçmiş verileri değerlendirildiği zaman en yüksek seviyesine 7 Eylül 2017 tarihinde ulaşmıştır. Bu seviyede 1 Türk lirası 18,7889 rupi karşılığına denk gelmiştir. En düşük seviye ise 29 Kasım 2017 tarihinde görülmüştür. Bu tarihte 1 Türk lirası 16,2625 rupiye denk gelmiştir. En yüksek seviyeyi görene kadar sürekli artan ivme ile değer kazanan parite, görülen zirve sonrasında düşüşe geçmiştir. Düşüş eğimine geçtikten sonra 2 ay içerisinde dibi görmüştür.

Rupi tüm Dünya para birimleri açısından oldukça sıra dışı sayılabilecek bir para birimidir. Bu sıra dışı özelliklerinin en başında ülke dışarısına çıkarılması yasak olmasına rağmen finans piyasalarında yerini almış olmasıdır.