Ripple 2012 yılında oluşturulmuş bir ödeme ağı sistemidir. Aynı zamanda bir kripto para değeri olarak kullanılır. Piyasalarda yer alan birçok kripto paranın aksine merkezi bir para birimi değildir. Ripple Blockchain sistemi üzerinden işlem görür fakat bütün defterlerin yönetimi şirkete aittir. Bu RippleNet sistemindeki amaç büyük para ve varlıkların transferini sağlamaktır. Transfer işleminin hızlı, ucuz ve güvenilir şekilde yapılması hedeflenmiştir. Bunun yanında açık kaynaklı bir protokol kullanımı bulunur. Şirketin hedefinde uluslararası transfer işlemlerini yönetebilir şekilde genişlemek vardır. Dünyanın birçok yerinde ofisleri bulunan bir şirkettir. Dünya üzerinde Bitcoin ve Ethereum’dan sonra üçüncü en çok değere sahip olan kripto paradır.
Ripple tarihçesinde ilk çalışmalar 2004 yılına uzanır. Fakat asıl başlangıç tarihi olarak 2012 gösterilebilir. Jed McCaleb ve Chris Larsen tarafından piyasaya sürülmüştür. ABD merkezli olan Ripple Labs tarafından geliştirilen ödeme yapma sistemi farkı para birimlerinden ödemelere izin verir. Kripto para birimi olarak ve dijital bir ödeme ağı olarak hizmet vermesi amaçlanmıştır. EDonkey ağını geliştirmiş olan Jed McCaleb dünyanın önde gelen yatırımcılarına bu sisteme destek vermek için çağrıda bulunmuştur.
Bitcoin nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.
Ripple satın almak kolay ve hızlıca gerçekleştirilecek bir işlemdir. Herkesin rahatlıkla yapabileceği işlem internet siteleri üzerinden yapılabilir. Güvenilir kripto para siteleri üzerinden satın alma işlemi gerçekleşir. Satın alma için bu siteler üzerinden bir üyelik hesabı oluşturulur. Birçok sitede ücretsiz şekilde üyelik hesabına sahip olabilirsiniz. Üyelik açtıktan sonra sitedeki satın alma adımlarını takip ederek zahmetsizce Ripple alımınız gerçekleşmiş olur. İşlemlerinizi Türk Lirası karşılığında yapabilirsiniz.
Ripple kullanımı farklı alanlar için vardır. Temel olarak gelişmiş bir ödeme ağı olan sistemde kullanıcılara farklı kullanım imkanları sunulur. Uluslararası ölçekte para göndermek ve almak amacına hizmet eden ağ yapısından bankalar ve kurumsal ödeme şirketler de yararlanabiliyor. Sistem içinde birçok para birimiyle ödeme yapılmasına izin veriliyor. Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
Ripple’ ın avantajlarında kullanıcılar için en ön plana çıkan konu hızlı ve ucuz olmasıdır. Geliştirildiği sistem sayesinde hem maliyet açısından hem zaman açısından kullanıcıları memnun eder. Bu ödeme sağlayıcı olan ağın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Ripple madenciliği yapılması mümkün olmayan bir durumdur. Diğer kripto paralarda olduğu gibi madenciliği ya da üretimi yapılmaz. Dolaşım üzerinde yer alan tüm Ripple değerleri şirketler tarafından üretilmiştir. 100 milyar tane üretil yapılmış olsa da piyasaya sadece 40 milyar adet verilmiştir. Madencilik diğer kripto paraların temel özelliklerinden biri olsa da bu ödeme sağı sisteminde bu durum söz konusu değildir. Farklı bir politika izlemeyi tercih eden şirket tarafından madencilikten farklı bir üretim şekli kabul edilmiştir. Üretilen Ripple’ lar belli zaman aralıklarıyla piyasaya sürülür.
KOSGEB Kredisi veren bankalar 2021 Yazısına göz atabilirsiniz.
XRP Ripple Network üzerinde yer alan değer aktarımlarını temsil etmek için kullanılır. Bir token XRP’nin temel özelliği kripto para birimleri ve geleneksel olan para birimleri arasındaki aracılık sağlamaktır. Ripple ağı üzerinde kullanılan kripto para birimi olarak da tanımlanabilir. Bu para birimi başlangıçta Ripple ismini taşıyordu. 2018 yılından itibaren XRP ismini aldı ve yeni bir logo tasarıma kavuştu. Piyasa değeri en büyük üçüncü kripto para birimidir. Açık kaynaklı ve merkezi olmayan bir çalışma prensibine sahiptir. Her türlü para biriminin sorunsuz şekilde aktarılmasını sağlar. XRP diğer para birimleriyle köprü para işlevi görür. Sistem içinde para birimlerinin ayrımı yoktur. Bu neden paralar arasında değişim yaparken sıkıntı yaşamaz. Güvenilir bir ağ geçidiyle işlem yapmaya izin verir.
Ripple ve Bitcoin arasında farklar bulunur ve bu farklar kapsamında kullanıcılar yatırım yapar. Sahip oldukları teknoloji, geliştirilme amaçlar başta olmak üzere aralarında farklar bulunur. Bunun yanında işlem hızı, madencilik alanı, kullanımları, dağılımları arasında da farklar bulunur. XRP ve Bitcoin arasındaki farklar şu şekilde değerlendirilebilir: