• ALTIN (TL/GR)
    1.889,30
    % -0,62
  • AMERIKAN DOLARI
    28,8836
    % -0,26
  • € EURO
    31,4915
    % -0,92
  • £ POUND
    36,4323
    % -0,84
  • ¥ YUAN
    4,0462
    % -0,24
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Polkadot Nedir? Tarihçesi

dot coin alimi

Palkadot, özelleştirilebilen ve birden çok ağ arasında köprü olan yeni nesil bir Blockchain protokolüdür. Kendisinden önce kurulan Blockchain protokollerinin güncellenmiş hali olarak düşünülebilir. Palkadot, diğer kripto para piyasaları içerisinde en yenisi denilebilir.

Palkadot, gerektiği zaman kişiselleştirilebilir ve ölçeklenebilir. Ağ üzerindeki yönetim tamamen kullanıcılara aittir. Palkadot platformunun coin’i DOT’tur.

DOT Coin Nedir?

dot coin tanimi

Günümüzde kripto paralarla yapılan işlemler artış göstermektedir. Bitcoin’in çıkışını takip eden sürede, birçok yeni kripto para platformuda çıkmıştır. Oluşturulan her kripto para platformunda, platforma has coin kullanılır. İşlem yapabilmek için bu coinler gereklidir. Palkadot coini ise, DOT Coin olarak kullanılır.

Palkadot Ne Zaman Kuruldu?

Palkadot İsviçre’de faaliyet gösteren bir vakıf olan, Web3 vakfı tarafından oluşturulmuştur. Palkadot’un kullanıma açılması, 19 Ağustos 2020 yılında gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere oldukça yeni bir platformdur. Kripto para piyasalarına artan merakla birlikte, yenilikçi kullanım olanakları ile oldukça dikkat çekicidir.

Stellar nedir? Tarihçesi Yazısını inceleyebilirsiniz.

Palkadot Altyapısının Oluşumu

Palkadot altyapısı, Nominated Proof Of Stake olarak bilinen bir konsensüs mekanizmasından alınmıştır. Palkadot platformunda işlem yapabilmek için, konsensüs rollerini almak gerekir. Konsensüs rolleri DOT ödemesi ile alınır.

DOT Coin’i işleme açabilmek için “stake etmek” gerekir. Tüm “proof of stake” konsensüs mekanizmalarında sabit olan bu durum ile, oyun mantığından yola çıkarak ağın güvenliği sağlanır.

Palkadot 3 katmanlı bir yapıda çalışır. Ana katmanı “Relay chain” olarak bilinir. Bu katman ağ güvenliğinin sağlandığı birimdir. Aynı zamanda Palkadot platformu iletişim zinciride bu katmanda oluşturulur.

Palkadot sürdürülebilirliği, 4 çeşit konsensüs rolü ile sağlanır. Bu roller;

  • Validator,
  • Nominator,
  • Collator,
  • Fisherman olarak bilinir.

Stake Etmek Ne Demektir?

Stake etmek, en basit tabiriyle kripto para biriminin bir süre için saklanması anlamına gelir. Proof of stake mekanizması ile kullanılmaya başlanmıştır. Bu mekanizma ile kripto para birimi bir süre cüzdanda kilitlenir ve kullanılamaz. Stake etme durumunda, harcama ya da transfer işlemi gerçekleştirilemez.

Palkadot Avantajları Nelerdir?

Palkadot piyasada yeni olmasından dolayı yatırımcılar için merak uyandırır.Yeni güncellemeler ile kullanıcılara avantajlar sağlar. DOT Coin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanıcılara özelleştirilebilir bir ağ kaynağı sağlaması,
  • Ölçeklendirilebilir bir zincir ağı,
  • Zincirler ve Blockchain’ler ile birlikte çalışabilme imkanı,
  • Kullanıcılar tarafından müdahaleye açık bir öz yönetim olanağı,
  • Diğer kripto para piyasalarına göre daha hızlı güncellemeye sahip olması.

Palkadot yenilikçi bir çok özelliği ile kullanıcıların dikkatini çeker.

DOT Coin Özellikleri Nelerdir?

DOT parçalanmış birden çok zincir ağından oluşur. Bu şekilde birden fazla zincirde, aynı anda işlem yapılabilir. Aynı anda işlem yapabilme gücü ile ölçeklenebilirliği önemli ölçüde arttırılmış olur ve daha fazla gelişme için koşullar sağlanmış olur. Palkadot platformunda, parçalanmış zincirler ağ üzerinde paralel olarak çalıştıkları için, parçalanmış zincirlere “parachain” denir.

Blockchain’lerde tek bir özellik her işleme uymaz. Blockchainler’de farklı özellikleri ve kullanım durumlarını desteklemek için takas işlemi yapılır. Palkadot platformunda blok zinciri değişimleri oldukça hızlı bir şekilde yapılır. Bu şekilde işlem kolaylığı artırılmış olur.

Palkadot’taki uygulamalar, güvenilir olmayan veri uygulamaları merkezli olmadığı için, akıllı telefonlardaki uygulamalar gibi bilgileri ve işlemleri paylaşabilir. Bu sayede zincirler arası iletişim sağlanmış olur. Bu uygulama sayesinde yatırımcılar, yatırım alanlarında bilgi sahibi olabilirler.

DOT coin özellikleri arasında; işlem yapılırken izolasyonlu Blockchain’lerin kullanılması da sayılabilir.

DOT Coin Madenciliği Yapılabilir Mi?

Kripto para piyasalarında blok şifreleri çözülerek yapılan kripto para madenciliği, Palkadot platformunda yapılamaz. Palkadot platformunda madenciliğe alternatif olarak, staking işlemi ile DOT kazanabilirler. Bu işlem vasıtası ile kullanıcılar hesaplarındaki DOT miktarı kadar kazanç sağlarlar. Kısaca Palkadot platformunda DOT saklayarak kar elde edilebilir.

Ethereum nedir? Tarihçesi yazısına da göz atabilirsiniz.

Palkadot Proof Of Stake Madenciliği Nedir?

dotcoin uretimi

Palkadot, Proof Of Stake madenciliği; bir çeşit DOT biriktirme işlemidir. Kullanıcılar cüzdanlarında DOT kilitleyerek, vadeye koyabilirler. Bu yol ile kazanç sağlanabilir.DOT kilitlemesinden sağlanan kar, bir çeşit faiz işlemi gibi düşünülebilir.

Kripto para borsaları aracılığı ile oluşturulan Palkadot cüzdanları aracılığı ile DOT hesabı açılabilir. Ayrıca Palkadot platformunda bulunan kripto para cüzdanlarında da DOT kilitleme yapılabilir.

Proof Of Stake Madenciliği adımları şu şekildedir:

  • Öncelikle herhangi bir kripto para borsasına giriş yapılarak üye olunur.
  • Üyelik işleminden sonra, borsaya para yatırma işlemi gerçekleştirilir ve sanal cüzdana para aktarılır.
  • Sanal cüzdandaki para DOT’a çevrilir.
  • Son olarak cüzdandaki DOT bakiyesi kilitlenir.

DOT kilitleme işlemi sonrasında kilitlenen miktar, belirlenen süre boyunca işleme açılmaz. Palkadot, Proof Of Stake madenciliği, uzun vadeli yatırım düşünenler için oldukça avantajlıdır.

DOT Coin Nasıl Alınır?

Palkadot platformunda işlem yapabilmek için öncelikle DOT satın almak gerekir. Yurt içinde hizmet veren ya da global olarak çalışan bir kripto para borsasından DOT satın alınabilir.

DOT satın almak için, kripto para borsalarından birine üye olmak gerekir. İşlem güvenirliği olan bir borsa yardımı ile, kripto para birimleri üzerinden yatırım yapılabilir.  Herhangi bir kripto para borsasına üye olduktan sonra hesap oluşturulmalı ve bu hesaba para yatırılması gerekir. Para yatırma işlemi gerçekleştikten sonra, dilendiği kadar DOT satın alınabilir. DOT kilitleme işlemi ile, mevcut bakiyedeki DOT kadar kazanç sağlanabileceği için alınacak DOT miktarı kazancı etkiler.

Kripto paralarda yüksek kazanç sağlanabileceği gibi piyasadaki ani dalgalanmalarla zarar etme durumu da vardır. Bu yüzden yatırım yapılmadan öncesinde ve sonrasında piyasa takip edilmelidir. Fakat Palkadot DOT kilitleme işleminde zarar etme şansı sıfıra yakındır. Satın alınacak DOT Coin’ler Palkadot cüzdanında saklanır.

Palkadot Cüzdanı Nedir?

Kripto paraları fiziksel olarak biriktirmek mümkün değildir. Bu yüzden sanal olarak cüzdan hesabı açmak gerekir. Palkadot cüzdanı, kripto para borsalarından satın alınacak DOT Coin’leri saklamak için oluşturulan bir online bir hesaptır denilebilir.

Satın alınan DOT Coin’ler, Palkadot cüzdanı ile bilgisayar, telefon veya tablet gibi araçlar ile kullanılabilir. Kullanım alanı genişliği ile 24 saat hesap kontrolü yapmak mümkündür. Bu şekilde piyasa dalgalanmalarında, hesaba kolaylıkla müdahale edilebilir.

Ayrıca DOT Coin saklanabilecek özel tarayıcı hizmetleri de mevcuttur. Palkadot resmi internet sayfasında paylaşılan, Palkadot’un desteklediği cüzdan hesapları da kullanılabilir.

Palkadot İle Yatırım Yapmak Güvenli Mi?

Palkadot platformu, ortak ağlar aracılığı ile kitlesel birlikte çalışabilirlik özelliğine sahiptir. Birden çok Blockchain üzerinde güvenlik sağlar. Palkadot, yapılan işlemleri yayarak aslında bir bakıma işlem güvenliği de sağlar.

Palkadot güvenli işlem olanağı sunmak için, Nominated Proof Of Stake mekanizmasını kullanır. Bu mekanizma sayesinde, zincirlerin birbirleriyle aynı kurallar altında güvenli bir şekilde işleme girmesine olanak tanır. İşlemler birbirlerine bağlansada, bağımsız olarak yönetilmeye devam eder.

Palkadot, işlem bilgilerinin paylaşılmasıyla da, yatırımcılar için piyasa takibi şansı sunar. Bu şekilde de kullanıcılar için güvenli yatırım araçları belirlemesi daha kolay olur.

Palkadot (DOT Coin) Ne Kadar?

Palkadot, kripto para piyasasında yeni olsada, tercih edilen piyasalar arasında yerini almıştır. Her geçen gün işlem hacminin arttığı görülür. Özellikle yeni yatırım kaynağı arayan ve kripto para borsasında işlem yapmak isteyenlere sunduğu işlem takibi avantajı ile yatırımcıların dikkatini çekmiştir.

Şu an için Palkadot işlem hacmi 3,5 Milyar dolardır. 1 DOT Coin 127 TL’ye karşılık gelir.