Ölçek ekonomisi, bir kısımda üretim miktarı artarken diğer kısımda da maliyetin düşmesi şeklinde ifade edilebilir. Üretimdeki artış, maliyeti düşürür. Bu ekonomi türü ile de karşılıklı fayda sağlanabilecek ticaret ortaya çıkar. Ölçek ekonomisi kavramında çıktıları yükselterek maliyetleri azaltma amacı vardır. Üretimde girdilerin arttırıldığı düşünülürse çıktıların oranına göre 3 farklı durum görürüz. Bunlar:
Ölçek ekonomisinin türleri şu şekilde verilmiştir:
Dışsal ölçek ekonomisi kavramı, bir firmanın ya da fabrikanın bulunduğu endüstride olan bir gelişme ile birlikte maliyetlerin yükselmesi ya da düşmesi durumuna denmektedir. Teknolojik gelişmelerin meydana gelmesi, bulunduğu endüstriye olan ilgi ve doğrudan talebin artması gibi durumlar vardır.
İçsel ölçek ekonomisi kavramı, bir firmanın ya da fabrikanın kendi üretim faktörlerine göre maliyetlerin yükselmesi ya da düşmesi durumuna denmektedir. Burada ise işçilerin uzmanlaşması, yöneticilerin uzmanlaşması ve sermayenin verimli bir şekilde kullanılması gibi durumlar söz konusudur.
Ayrıca Avax Coin (AVALANCHE) Nedir, Nasıl ve Nereden Alınır? Geleceği, Yorumları adlı yazımıza göz atın!
Kapsam ekonomisi kavramı, bir firmanın bir alanda olan gücünü başka alanlarda da kullanarak maliyetlerini azaltmayı hedeflediği ekonomi türü olarak bilinmektedir. Yani ürettiği malın dışında başka ürünler üreterek maliyeti düşürmektedir. Burada stratejik adımlar atılarak avantajlardan faydalanma mümkündür. Maliyetin düşmesi için ise iki farklı ürün aynı tesis içerisinde üretilebilir. Maliyelerin minimuma indirilmesi üzerindeki en önemli faktör ise teknolojik gelişmeler olur. Gelişmiş olan teknolojik aletler ile bir fabrika, birden fazla ürün üretimi yapabilmektedir. Kapsam ekonomisi, bir firmanın farklı sektörlerde de oldukça başarılı olmasını sağlayabilmektedir. Bunun başlıca sebebi ise düşük maliyettir.
Doğal tekellerde kapsam ve ölçek ekonomisi, beraber olarak uygulanabilmektedir. Bu tekellerde maliyet giderek düşer. Üretim artışı olursa maliyet de o kadar düşer. Her iki ekonomin de ana hedefi maliyeti düşürmek olur. Stratejik olarak güçlü olmak, ölçek ekonomisi ya da kapsam ekonomisi kullanmakla sağlanır. Bu iki ekonomik yöntem de maliyetleri düşürdüğünden firmalara rekabet avantajı sağlarlar. Ölçek ve kapsam ekonomisi kıyaslandığı zaman ise ölçek ekonomisi mal tedarikini öne çıkarırken kapsam ekonomisi de talebi öne çıkarmaktadır.
Ölçek ekonomisinin öne çıkan özellikleri şu şekilde verilmiştir:
Ölçek ekonomisi sınırları şu şekilde verilmiştir:
Ölçek getirisi kavramı tüm girdilerde belli bir artışın, toplam ürün miktarında nasıl ve ne kadar bir artış sağlayacağını göstermektedir. Üretimde 3 ölçek etkisi vardır. Bunlar:
Ölçek ekonomisinin üretim maliyetine olan etkisi şu şekilde verilmiştir:
Pozitif ölçek ekonomisi kavramı, şirketin üretim maliyetlerinin artması durumunda üretim miktarı ve kazancı da büyük oranda artıyorsa pozitif ölçek ekonomisi olarak ifade edilmektedir.
Negatif ölçek ekonomisi kavramı şirketin üretim maliyetlerini arttırmasına rağmen kazanılan miktarda düşüş olmasına denir.