Metaverse coinler, tamamen sanal bir dünyayı yansıtıyor. Kullanıcılarına birçok farklı kategoride gerçeklik deneyimi sunan metaverse teknolojisine yönelik her geçen gün yeni bir proje de ortaya çıkıyor. Kripto paraların arkasında da genellikle bir proje yer aldığı için metaverse alanında çıkarılmış projeli coinler “metaverse coin” olarak kategorilendiriliyor. Farklı alanlarda olabilen metaverse projeli coinler genellikle oyun, sosyal medya, alışveriş gibi alanlarda karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi ise metaversin tamamen sanal bir mecraya yönelik olarak oluşturulmasıdır. Metavers coinlerden bahsedilecek olur ise bu coinler şu şekilde sıralanabilir:
Tüm metaverse coinleri bu kadar olmasada en büyük hacme sahip olan ilk 15 metaverse coinleri bunlardır.
Metaverse coinlerinin alınabilmesi için diğer coinlerden farklı bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Metaverse coinleri, diğer coinlerden ayıran farklı özellikleri bulunmaz. Bu kapsamda birçok farklı kripto para platformundan metaverse coinlerini diğer coinler gibi alıp satabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu alacağınız coinin kullandığınız kripto para borsasında listelenip listelenmediğidir.Eğer almak istenilen coin kullanılan borsada yer almıyorsa başka bir coini ya da başka bir kripto para platformunun tercih edilmesi gerekir. Bu sayede yatırımcılar, metaverse coini alabilmek için uygun kripto para borsasını tercih ederek hızlı ve kolay bir şekilde metaverse coin yatırımında bulunabilirler. Metaverse fikri, insan etkileşimlerinin boyutunu bundan çok daha farklı bir yere taşımayı planlıyor. İnsanlar, Metaverse sayesinde kendilerini, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla dijital bir evren içinde bulabilecek ve bu evrenin içinde kaybolabilecekler. Bu sebeple özellikle sanal mecralarda zaman geçirmeyi seven, sanal mecralara meraklı ve hevesli olan yatırımcıların daha fazla tercih ettiği bir coin türüdür. Sanal gerçeklik teknolojisi şu an için çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor. Ancak Metaverse, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımını önemli derecede genişletilecektir. Metaverse, blockhain teknolojisi sayesinde sahip olunan herhangi bir sanal varlığı dijital evrende kullanabilme imkânını sağlayabilecek.
Ayrıca Türkiye Finans Müşteri Hizmetlerine Nasıl Bağlanırım? adlı yazımıza göz atın!
Metaverse’nin internetin geleceği olarak görülmesinin sebebi; yalnızca oyunlarda değil tüm sanal evrende birçok işlevin yerine getirilebilecek olmasıdır. Metaverse, hayal edebileceğiniz çoğu şeyin sanal bir evrende yer almasını sağlayabilecek. Tim Sweeney, Mark Zuckerberg gibi insanlar da bu büyük veri tabanının sadece bir parçasını inşa ettiklerini belirtiyorlar. Metaverse, şu an için kulağa bilim kurgu gibi gelse de internetin geleceği olarak tanımlanıyor. Birçok insan bu konuya şüpheyle yaklaşsa da gelecekte her şeyin yapılabileceği sanal bir evrenin var olmasının heyecan verici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Belki de ilerde bütün zamanımızı burada geçireceğiz ya da kim bilir belki de bu teknoloji o kadar fazla gelişecek ki metaverse’e bilinç aktarımı gibi durumlar söz konusu olacak. Bunların olup olmayacağını zamanla göreceğiz.
Metaverse teknolojileri, ilk olarak snow crash romanında geçti. Romanda gerçek insanların avatarlarının bulunmuş olduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse adı veriliyordu. 2018 senesinde beyaz perdeye uyarlanan Ready Player One adlı kitap da gerçek dünyadaki insanlar sanal gerçeklik yöntemiyle dijital bir dünyada tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi her şeyi yapabiliyor, etkileşim kurabiliyordu. Second Life adlı oyun da Metaverse örnek olarak verilebilir. İnternet tabanlı sanal bir dünyada geçen bu oyunda kendi avatarınızı oluşturabiliyor, gerçek dünyadaki insanlarla etkileşim kurabiliyor ve gerçek hayatta yaptığınız şeyleri sanal olarak gerçekleştirebilmek mümkündür. Metaverse adı verilen bu yapay evrene ilk giriş yapan şehir ise Seul kentidir. Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâli hazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan kavram internetin geleceği olarak görülmektedir.
Ayrıca Türkiye Finans Hangi Sigorta ile Çalışıyor? adlı yazımıza göz atın!
Metaverse projelerinin ethereum blok zinciri alt yapısını kullandığını bilinenler arasında. Bu sayede kullanıcılar içerik ve uygulama oluşturabiliyorlar. Oluşturulan bu uygulamalardan para da kazanabiliyor. Kullanıcılar blockchain tabanlı bir defter üzerinden e-arazinin mülkiyetini talep edebilirler. Burada bulunan araziler MANA adlı coin ile satın alınabilir. Bu platform ile çevrimiçi etkinlikler düzenleyerek ve yapılan etkinliklere katılabilmekte mümkündür. Metaverse projelerinin isimleri ise şu şekilde belirlenmiştir:
Tüm projelerin kendine ait özelliği ve alanları bulunur. Bu alanlardan bahsedilmesi gerekir ise; the sandbox, oyuncuların kendi oyunlarını oluşturabilecek kendilerine ait oyun içi envanteri ile sanal dünya inşa etme imkanı sağlamaktadır. Oluşturdukları envanterleri NFT şeklinde satabiliyorlar. Sand Ethereum tabanlı bir sistemdir. Minecraft ve Roblox’tan farklı olarak oyun içinde kazanılan NFT’ler ve SAND ile oyunculara verilmektedir.Oyuncular bu proje içerisinde etkinliğe katılabilir ve kendileride etkinlik düzenleyebilirler. Axie de ise, axie dijital varlıkları ile birlike takas ederek, savaşarak ve eşleştirerek ödüller kazanılır. Enjin projesinde ise, video oyun dünyasında hizmet vermek için geliştirilmiş blockchain platformudur. Yield guild games projesi, çoğunlukla diğer projeler ile aynı yapıya sahiptir. Farklı olarak oyun dünyası içerisinde yer alan ekonomiyi düzeltmek için maksimum fayda sağlamaktadır.