• ALTIN (TL/GR)
    1.458,34
    % 0,53
  • AMERIKAN DOLARI
    23,3102
    % 0,23
  • € EURO
    25,7106
    % 1,87
  • £ POUND
    29,8980
    % 1,06
  • ¥ YUAN
    3,2711
    % 0,13
  • /TL
    %
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

mantar yetistiriciligi hibe destegi kosullar

Kültür mantarı yetiştiriciliği hibe desteği kapsamında bulunur. Türkiye’de yaygınlık kazanmaya başladığı dönem pek uzak olmasa da, bu tarımsal faaliyet Avrupa’daki başlıca üretim çeşitlerindendir. Yatırımcısına önemli miktarlarda para kazandırmasından ve daha başka üretim faaliyetlerine göre zahmetsiz oluşundan dolayı mantarcılığa büyük bir ilgi söz konusudur. Devletin ilgili kurumları ise vatandaşların bu faaliyetleri için belli miktarlarda destek sağlamaya başlamıştır. Fakat bu faaliyetlerle meşgul olan her vatandaşa hibe sağlanmaz. Mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak isteyenlerin öncelikli olarak yerine getirmesi gereken şartlar şöyledir:

  • Başvuru sahibi en az 18 yaşında, en fazla 65 yaşında olabilir.
  • Vergi sistemi üzerinde aktif kayda sahip olunmalıdır.
  • Eğer bazı vergi borçları söz konusuysa, başvurudan önce bunların hepsini ödemek şarttır.
  • Hibe desteği için başvuru yapılan tarih itibariyle hiçbir SGK prim ödeme borcu bulunmamalıdır.
  • Destek sağlanması istenen mantar işletmesi, başvuru sahibinin ikametgahına dahil olmalıdır. Örneğin Konya’da yaşayan bir vatandaş Karaman’da mantar işletmeciliği yapıyorsa hibe desteği alamaz.
  • Başvuru öncesinde de tarımsal üretim gerçekleştiren yani çiftçi olanlar kesinlikle ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydına sahip olmalıdır.

Bunlarla beraber, ikamet edilen evin bahçesinde, evin balkonunda ya da kullanılmayan boş bir odasında mantar yetiştiriciliği yapanlar genel olarak bu hibe desteklerinin kapsamı içine girmez. Söz konusu şartlar TKDK’nın temel şartları olmakla birlikte mantar yetiştiriciliği için en önemli hibe desteklerini bu kurum sağlamaktadır.

2021 TKDK Mantar Desteği Ne Kadardır?

TKDK mantar yetiştiriciliği hibesi kapsamında üreticilere ait giderlerin en çok yüzde 70’ini karşılayabilir. Ayrıca bu kurum tarafından gerçekleştirilen hibe yardımları, çeşitli mantar yetiştirme araç gereçlerinin teslim edilmesi yoluyla değil, üreticinin bizzat yaptığı yatırımları parasal olarak destekleme yoluyla yapılır. Yani TKDK mantar hibesi kredi usulüyle temin edilir.

2021 Yem kredisi nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

TKDKY’ya Kimler Başvurabilir?

tkdky basvurma asamasi

Mantar üreticiliği ile beraber pek çok tarımsal faaliyet için hibe desteği sunan TKDK, Avrupa Birliği’nin IPARD projesine aracılık eden bir kurumdur. TKDK başvuruları 2021 yılında ilk olarak, proje illerinden birinde bulunma şartını gerektirir.

Avrupa Birliği tarafından tarımsal faaliyetleri geliştirilmeye çalışılan söz konusu illerin sayısı ise 42’dir. TKDK tarafından desteklenen iller 2021 ve sonrasında muhtemelen değişim göstermeyecektir. Bu illerin nerelerden oluştuğunu öğrenmek için kullanılabilecek bağlantı şudur:

  • https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/Destekleneniller

Proje illeri arasından birinde ikamet ediyor olmak, TKDK’ya başvuru yapabilmenin ilk şartıdır. Söz konusu ikametgahlarda yaşayan üreticiler, yaşadıkları ilde mevcut olan TKDK koordinatörlüğüne müracaat ederek hibe alım talebinde bulunabilir. Hibe şartlarına uygun olunup olunmadığı ise kurum tarafından saptanır.

Mantar Teşvik Kredisi Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği konusunda önemli yatırımların yapıldığı bir sektördür. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan TKDK yer almak üzere bazı devlet kuruluşları mantar yetiştiricilerine büyük destekler sağlayabilir. Bununla beraber ülke genelinde mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaşması amacıyla bazı bankalar kredi hizmeti sunar. Bu bankaların başında ise Ziraat Bankası ve İş Bankası mevcuttur.

Ziraat Bankası, tarımsal üretim için kredi desteği sunan bankaların en önemlisidir. Fakat kredi kullanım şartları ve benzeri detaylar resmi internet sitesinde paylaşılmamıştır. Bu banka üzerinden mantar yetiştiriciliği kredisi almak isteyenler banka şubelerine başvurmalıdır.

İş Bankası ise 24 aya varan vade seçenekleri kapsamında, ÇKS belgesine sahip tüm yetiştiricilere kredi sağlar. Banka şubelerine doğrudan başvuru yapmak mümkün olduğu gibi İmece Mobil uygulaması üzerinden de başvuru talebi oluşturulabilir. Fakat bu başvuru da yine şube üzerinden yapılacak olan başvuruya yöneliktir. İmece Mobil uygulamasını indirmek için https://imecemobil.com.tr/ bağlantısını kullanmak gerekir.

Mantar Yetiştiriciliği Belgesi Olmadan Hibe Desteği Alınabilir Mi?

Devlet kurumlarının ya da bazı bankaların sunduğu hibeler ve kredi hizmetleri, belli sektörlerdeki üretimi artırma amacına sahiptir. Örneğin yeni kurulmuş işletmelere özel olarak sunulan bir hibe desteğini, aynı sektörde bulunan deneyimli firmaların alması mümkün değildir.

Bu durum, kredilerin ve hibe desteklerinin duruma özel olarak sunulduğuna işaret eder. Mantar üreticiliği ile uğraştığını belgeleyemeyen vatandaşların kültür mantarı yetiştiriciliği kapsamında destek alması muhtemel sayılmaz.

Mantar Yetiştiriciliği Eğitimi Nereden Alınır?

Kültür mantarı yetiştiriciliği için kurs başvurusu yapmak isteyenler, devlet tarafından verilen Halk Eğitim kurslarına katılabilir. Fakat bu kurslar yılın her döneminde aktif değildir. Halk Eğitim Merkezlerinin resmi sitelerini takip ederek hangi kursların açılmış olduğunu öğrendikten sonra, E – Yaygın adlı sistem üzerinden kurs kaydı yapmak mümkündür. Ayrıca özel eğitim kurumlarından sertifika alınacaksa, ilgili kurumun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmasına çok dikkat etmek gerekir.

Seracılık hibe desteği nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Para Kazandırır Mı?

mantar yetistiriciligi kazancli midir

Diğer tarımsal üretim faaliyetlerinde olduğu gibi mantar yetiştiriciliğinde de büyük kazançlar söz konusu olabilir. Fakat ilgili kazancın ne kadar olacağı ve yatırımcının net gelir seviyesinin yükselip yükselmeyeceği kesin olarak bilinemez. Yetiştirilecek olan mantarın türü, yatırım yapılan mantar işletmesinin kapasitesi ve üretim hacmi gibi pek çok detay, mantar yetiştiriciliği yaparak kazanılması öngörülen meblağı etkileyecektir.

İstiridye Mantarhane Kurulumu İçin KOSGEB Destek Veriyor Mu? KOSGEB Mantar Hibesi Alma Şartları Nelerdir?

KOSGEB mantar hibe desteği sağlayan kurumlardan bir tanesidir. Seri üretim gerçekleştirecek düzeyde yeni bir işletme kuran vatandaşlar, mantarhane kurulumu için KOSGEB’den kredi desteği alabilir. Çünkü toptan mantar ticareti, ilgili kurumun desteklediği bir iş koludur. Ayrıca KOSGEB üzerinden mantar yetiştiriciliği hibe desteği almak 81 ilde mümkündür. Sağlanması gereken en önemli şartlar ise şunlardır:

  • KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmak.
  • KOSGEB tarafından verilecek olan ön kursları başarıyla tamamlamak.
  • İlgili sektörde aktif üretim yapacak olmak.

Bu şartlar sağlandıktan sonra, talep edilen hibe desteğinin tutarına göre daha başka şartları sağlamak da gerekebilir. Detaylı bilgi için KOSGEB İl – İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.