Mantar yetiştiriciliği için devlet desteği kırsal kalkınma yatırımlarının destek programı kapsamında 2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılmıştır. Mantarın yetişmesi için uygun ortamı, nemi ve uygun ortamı yaratmak için gerekli olan ekipmanları, rafları ve kompostları almak için verilen destek sayesinde mantar yetiştiriciliği teşvik edilmeyi çalışılır. Bu bağlamda çiftçilere ve mantar yetiştiriciliği girişimcilerine destek ve hibe sağlayan kurumlar şunlardır:
Daha çok trüf mantarı, istiridye mantarı ve kültür mantarı yetiştirilmesi için verilen mantar yetiştiriciliği devlet desteği için mantar sertifikası alınması gerekir. Bu sertifikayı almak için 200 ya da 384 saatlik bir eğitimin tamamlanması gerekir. Kursa katılmak için 18-65 yaş arasında olmanız gerekir. İş-kur ve Halk Eğitim Merkezleri tarafından belirli tarihlerde verilen bu kursun açılması için 12 kişilik bir sınıfa ihtiyaç duyulur. Kurs başvurularını kurs açılış tarihleri öncesinde e-devletten yapmanız mümkündür.
Mantar yetiştiriciliği yapmak için öncelikle vergi dairesinde kaydınızın bulunması gerekir. Mantarın yetiştirileceği yerin bodrum kat olması durumunda destek alınması mümkün değildir. Bu tarz yerler merdiven altı olarak kabul edildiği için destek verilmez.
Mantar yetiştirmek için 100 metre kare alanda 20 ton kadar kompostla 3 katlı bir ranza sistemi oluşturulmalıdır. Plastik torba sisteminde ise tavan yüksekliği en az 2,5 metre olmalıdır. Kasa sisteminde ise kasalar üst üste koyulduğu için alandan faydalanma imkânı artar.
Mantar yetiştiriciliği için gıda üretim belgesi ve kalite belgesi sahibi olmanız gerekir. Gıda üretim belgesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilir. İş yeri açma ruhsatı sonrası alınması gereken bu belge için 200 TL ile 250 TL arasında bir ödeme yapmanız gerekir.
Kalite belgesi ise ürünlerinizi başka işletmelere satarken ihtiyaç duyacağınız bir belgedir. İSO ve İTU belgelerini alarak kalite belgesine sahip olmanız mümkündür.
Seracılık hibe desteği nedir, nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Ziraat Bankası mantar kredisiyle çiftçileri ve mantar yetiştiriciliğine başlayan girişimcileri desteklemeyi amaçlar. Banka mantar yetiştirici devlet desteği olarak alınan hibenin 3 katına kadar kredi imkânı sunar.
Mantar yetiştiriciliği için verilen kredinin üst limiti olarak belirlenen tutar 2.500.000 TL’dir. Faiz ve vade oranları değişmekle birlikte banka 50.000 TL’ye kadar faizsiz kredi fırsatı sunar.
Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) belgesi olan mantar yetiştiricileri için %50 oranında faiz desteği verilir. Yine ÇKS belgesi sahibi olan mantar yetiştiricileri için yıllık olarak uygulanan faiz ise %12’den %6’ya kadar indirilebilir. Ziraat Bankası’nın mantar yetiştiricileri için verdiği kredi 4 yıla kadar vade ile kullanılır. Kredi başvurusu ise basit adımlarla gerçekleştirilir.
Ziraat Bankası Tarım Departmanına sizden talep edilen belgelerle başvurunuzu iletiniz. İstenen belgeler ve şartlar şu şekildedir:
TDKD mantar yetiştiriciliği hibe desteğini IPARD 2 programıyla ve Avrupa Birliği tarımsal hibe desteği programları kapsamında verir. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olan TKDK’nın yanı sıra zaman zaman İl Tarım Müdürlükleri de hibe ve destek verir. İl Tarım Müdürlükleri sayfasından bu desteklerin takip edilmesi gerekir.
TKDK mantar yetiştiriciliği desteği alabilmek için öncelikle TKDK’nın destek verdiği illerden birinde bulunmanız gerekir. TKDK’nın destek verdiği iller ise şunlardır;
Afyonkarahisar, Şanlıurfa, Sivas, Samsun, Ordu, Nevşehir, Mersin, Mardin, Manisa, Kütahya, Konya, Kastamonu, Karaman, Kahramanmaraş, Isparta, Hatay, Giresun, Erzurum, Elazığ, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Çankırı, Çanakkale, Bursa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Ardahan, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Yozgat, Uşak, Tokat ve Trabzon’dur.
Bu illerdeki mantar yetiştiricilerin gerekli şartları sağlaması ve hibe desteği almaya hak kazanması durumunda yatırımlarının %65’i karşılanır. 30.000 TL’ye kadar destek verilir. TKDK mantar hibe desteği için aranan şartlar ise şöyledir:
KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteğini 46.31.06 NACE koduyla verir. Kültür Mantarı Toptan Ticaret anlamına gelen bu NACE koduyla 2 yıl boyunca ve toplamda 60.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanır.
İşletmeler için sağlanan bu hibe desteğini almak için bazı koşullar aranır. Bu koşullar şunlardır:
2021 Yem kredisi nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Mantar bayiliği alınabilmesi için bir yer yoktur. Mantar yetiştirici devlet desteği alınabilmesi için uygun bir işletmeye ihtiyaç vardır. Bu işletmede ihtiyaç duyulacak kompost ve gerekli ekipmanların alınabileceği firmalar mevcuttur. Bu firmalar mantar yetiştirmek için gerekli seraların kurulumunu da sağlar. Sera kurulumu için gereken şartlar şunlardır:
Sera kurulumu ve mantar yetiştiriciliği için gerekli ekipmanların sağlanabildiği firmalar ve telefon numaraları ise şöyledir:
Güney Grupsan: 0312 278 27 08
Doğa Mantar: 0312 278 42 50
HAYGER: 0258 911 08 28
Ege Mantar: 0534 317 63 17
Zirve Mantar: 0544 468 17 75
Güleçyüz: 0312 278 37 08