Mainnet ana ağ anlamına gelmektedir. Test ağında çalıştırılıp herhangi bir sorun çıkmadan yüksek bir performans gösteren coinler uygun görüldüğünde ana ağa taşınır. Mainnet, blok zinciri olmayan ya da farklı bir ağ üzerinde çalışan herhangi bir kripto paranın kendi ağını oluşturması işlemidir.
Örneğin bir dijital para Ethereum ağında yani ERC-20 standartlarında çalışırken bu ağda çalışmayı bırakır ve kendi blok zincirini veya ağını oluşturmuşsa o kripto para artık Mainnet’e geçmiş sayılır. Test ağı sonrası tüm aşamalar geçildikten sonraki en son hale ana ağ denir. Ana ağ sayesinde kripto zincirinin dağıtılış ve çıkış tarihi de öğrenilmiş olur.
Test ağı ise kripto paranın ana ağa geçmeden önce çalıştırıldığı yerdir. Burada yazılımcılar oluşturdukları blok zincirlerini ya da coinleri çalıştırırlar. Kısacası test ağı yazılmış ya yayınlanmaya hazır coinler için test yapılan ağdır. Test ağında paranın sorunsuz bir şekilde çalışması amaçlanır. Kripto paranın çalışırken ortaya çıkan sorun ve hatalar bu ağda düzeltilmeye çalışılır. Test ağında tam kapasite çalışmayan tokenler de yer alır. Bu tokenlerin performansı yükseltilmeye çalışılır.
Test ağında dijital paranın güvenliği, performansı yazılımcılar ve yaratıcılar tarafında denenir. Test ağından önce ilk para teklifi, ilk değişim teklifi, proje için fon ya da projenin duyulması için yollar yapılır. Daha sonra bu miktarlar projenin prototiplerini geliştirmekte kullanılır.
FOMO ve FUD nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.
Test ağı ve ana ağ arasında bazı farklılıklar bulunur. Bu farklılıklar kısaca şöyle sıralanır:
Mainnet’e geçiş hem kripto paralar için hem de yatırımcılar için önem taşıyan bir durumdur.
Şu anda pek çok dijital para projesi çalışmak için Erthereum’un ERC-20 standart ağını kullanır. Dijital para, eğer kendi ağı yoksa ve başka bir ağda çalışıyorsa token olarak adlandırılır. Dijital paranın kendi ağı ya da blok zinciri var ise bu dijital varlığa coin adı verilir.
Dijital paralar çalıştığı ağın imkanlarına göre işlev görür. Eğer dijital para Ethereum ağında çalışıyor ise bu ağın sağladığı imkanlardan yararlanır, bu ağın özellikleri dışında bir özellik kullanamaz. Ethereum ağı ERC-20’nin sahip olduğu hız, maliyet oranına bağlı olarak işlemlerini gerçekleştirir. Bu standartlar dışına çıkamaz.
Bir blok zinciri ya da kripto para kendi ağını oluşturarak kendi standart ve özelliklerini belirler. Hız, maliyet, akıllı kontrat ve ölçülebilirlik gibi özelliklere sahip olur.
Mainnet’e geçiş dönemi yatırımcılar için de önemlidir. Eğer bir kripto para kendi ağına sahip olma yolunda ilerliyorsa yatırımcılar bu paraları takip edip yatırım yapabilir. Kendi ağına sahip kripto paralar %10 ila %15 arasında değerlenir. Kripto paranın kendi ağına sahip olması fiyatını yükseltir. Ancak sadece ana ağa sahip olmak yeterli değildir. Bir kripto paranın başarılı olması ve fiyatının yüksek kalması için gereken ana ağ işlevinin yükseltilmesi ve revize edilmesidir.
Piyasa değeri açısından mart ayında blok zincirine ikinci bir katman ekleme özelliğinde Lightining Network başlamıştır. Bu ağ ile BTC’nin ölçülebilirliği artar, daha hızlı işlem yapılması sağlanır.
Mainnet launch ana ağ lansmanı anlamına gelir. 2021 yılı için gerçekleşen ve gerçekleşmesi beklenen Mainnet lansmanları şunlarır:
Ana ağ başlatmak kadar proje yükseltmek de önemli bir işlemdir. Bu yükseltme ve lansmanlar ile blok zinciri ekosisteminde daha rekabetçi bir ortam oluşacaktır.
Binance vadeli işlemler (Binance Futures) nasıl kullanılır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Mainnet kullanıcılara pek çok avantaj sunar. Mainnet’in sunduğu kolaylıklar güvenlik, kullanım, güvenilirlik alanlarındadır.
Ek özellikler: Güvenlik özellikleri (istenmeyen posta önleme yetenekleri) gibi ek ana ağ özellikleri kullanılabilir.