Nitelikli eleman desteği, istihdam edilen iş görenin aylık maaşının bir kısmının KOSGEB tarafından karşılanmasıdır. 2018 yılından bu yana nitelikli işgücünü artırmak için yapılan bu destek paketi ile kalifiye elemanlar için iş yerlerine KOSGEB tarafından 5000 TL’ye kadar destek sağlanır. Nitelikli iş gücünün sadece aylık net maaşının karşılandığı bu destek paketi iş görenin ek masraflarını karşılamayı içermez. Prim, ikramiye gibi ek ödemeler dahil değildir.
KOSGEB tarafından iş verenlere destek olmak için verilen bu yardımda söz konusu olan elemanın eğitim düzeyine göre alınabilecek maaşın üst sınır vardır.
KOSGEB nitelikli eleman desteği ile ekonomiye katkı sağlamak, KOBİ’lerin faaliyetlerini yürütmelerine destek olmak, kayıt dışı istihdama son vermek amaçlanır. Aynı zamanda bu destek paketi ile girişimciliği yaygınlaştırılması ve girişimciler için uygun alanlara yönlendirme sağlanmaya çalışılır.
Kalifiye eleman desteği başvurusu yapmak için öncelikle işletmenizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerden birinde olması gerekir. Daha sonra başvuru yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
İstenilen bilgileri ve dokümanları eksiksiz ve doğru bir şekilde vermeniz gerekir.
İpek Böcekçiliği KOSGEB desteği nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.
KOSGEB nitelikli eleman desteğine başvuru yapabilmek için iş görende aranan şartlar şunlardır:
KOSGEB nitelikli eleman desteğinden yararlanabilmek için hem işletmenin hem de iş görenin sağlaması gereken şartlar bunlardır. İşletmelerde yarı zamanlı çalışan ya da serbest zamanlı olarak çalışan kişiler için bu destek paketinden yararlanmak mümkün değildir. İşletme daha önce istihdam ettiği çalışanı bu destek programı içinde tekrar istihdam edemez. Çalışanın son 12 ay içinde başvuru yapan işletmede çalışmamış olması gerekir. Ancak bazı özel durumlarda geçici olarak işe ara veren kişiler bu programdan yararlanabilirler.
İş görenin en az iki yıllık üniversite mezunu ya da YÖK’ün tanıdığı okullardan mezun olması gerekliliği vardır.
KOSGEB tarafından sağlanan bu destekten bazı kimseler yararlanamaz. Bu kişiler şunlardır:
Nitelikli eleman başvurusu için talep edilen belgeler şu şekildedir.
Nitelikli eleman desteği için her işletme en fazla 2 iş gören için başvuru yapabilir. Belgeler eksiksiz ve doğru olarak iletilmelidir.
KOSGEB başvurusunda aranan şartlar nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Nitelikli eleman desteği, KOSGEB maaş desteği olarak da bilinir. Bu destek paketinden yararlanacak olan kalifiye eleman kadın, yeni mezun, birinci dereceden şehit yakını ya da gazi veya engelli bir birey ise destek oranı %20 oranında artacaktır. KOSGEB nitelikli eleman desteği limitleri 50.000 TL’ye kadar çıkabilir, bu tutar eğer işletme Ar-Ge merkezi ya da tasarım merkezi ise üst limit olarak 75.000 TL belirlenmiştir.
Nitelikli eleman desteği;
Belirlenen tutarların altında maaş veren ya da sigortasız çalışan istihdam eden işletmeler bu destek paketinden faydalanamaz.
Eğer KOSGEB’den nitelikli eleman desteği almışsanız ve işletmenin başka bir şehrindeki şubesine transfer edilmişseniz destek almaya devam edebilirsiniz. Hamilelik ya da askerlik gibi nedenlerle işe ara veren ve destek almakta olan bireyler bu dönemlerden sonra tekrar aynı iş ve işletmede çalıştıklarında destek almaya kaldıkları yerden devam edebilirler. Aynı şekilde iş kazası, hastalık gibi geçici sebeplerle işe ara verilmesi halinde işe yeniden başlandığı zaman destek almaya devam edilebilir.
Bir işletme en fazla iki kişi için başvuru yapabilir. Ancak destek programı devam ettiği süre boyunca 4 kez destek başvurusunda bulunabilir. Yani toplamda 8 kişi için başvuru yapıp destek alma imkânı vardır.
Bir işletme 3 aylık bir süre için KOSGEB’den destek alabilir. Ancak bu aylık süre içinde destek alınana nitelikli iş gören işten ayrılır ya da işten çıkarılırsa 3 ay dolmadan yeniden bir başvuru yapılabilir. İstihdam destek paketi ile desteklenen iş görenin başka bir işletmede çalışması ya da başka bir işletmeden SGK kaydı bulunması halinde desteği kesilir.