KOSGEB kredisi, yeni girişimcilere ve kobilere faizsiz bir şekilde verilen, finansal destek sağlayan kredilerdir. KOSGEB kredisi hak sahiplerine bankalar aracılığıyla verilir. KOSGEB kredisi için aracı bankalar şunlardır:
KOSGEB ile yeni bir iş kurmak isteyenlere ve kobi’lere kredi desteği verilir. KOSGEB kredi başvuruları KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden yapılır. Başvuru yapacak adayların öncelikle NACE kodu almaları gerekir. NACE kodu Ticaret Odasının verdiği, sicil numarasıdır. NACE kodunu öğrenen girişimciler ve kobi’ler KOSGEB kredi başvurusu yapabilirler.
Emtia nedir? Çeşitleri nelerdir? Yazısına da göz atabilirsiniz.
NACE kodunu öğrenen girişimciler ve kobi’ler KOSGEB sistemine kayıt olurlar. Kayıt işlemi gerçekleştikten sonra, asıl başvuru için bazı şartlar aranır. KOSGEB kredi başvuru koşulları şu şekilde belirlenmiştir:
Koşulların sağlanması halinde KOSGEB kredi başvurusu yapılabilir.
KOSGEB kredileri için başvuruda bulunmadan önce e-Kobi kaydının yapılması şarttır. e-Kobi kaydı, KOSGEB sistemi üzerinden yapılabilir. Kobi kaydı için takip edilmesi gereken adımlar şunlardır:
KOSGEB sistemine kobi kaydı yapılırken, kobi beyannamesinin doldurulması gerekir. Kobi beyannamesi ile kobi vasfı taşınıp taşınmadığı incelenir. Kobi vasfı taşımayanlar için KOSGEB kredisi başvurusunda bulunmak mümkün değildir.
Yeni girişimcilere, esnaflara ve kobilere verilen KOSGEB kredileri için bazı şartların sağlanması gerekir. Belirlenen koşulların oluşmadığı durumlarda, kredi başvurusu alınmaz. KOSGEB kredi başvurusu yapamayacak olanlar şunlardır:
KOSGEB kredi başvurusunda bulunabilmek için, öncelikle eğitim kurslarına katılım göstermek gerekir. 32 saat süren eğitim sonrasında KOSGEB tarafından belirlenen komisyon, bilgi değerlendirmesi yapar. Sözlü mülakat ve yazılı sınav şeklinde olan bilgi değerlendirmesinden, toplamda en az 70 puan almak gerekir. KOSGEB eğitimi başarı belgesi almak için kurslara düzenli olarak da katılmak gereklidir. Devamsızlık halinde Katılım Sertifikası verilmeyecektir.
KOSGEB kredisi alabilmek için, KOSGEB eğitim programına katılmak şarttır. KOSGEB eğitim programı başvurusu, edevlet.kosgeb.gov.tr sitesi üzerinden yapılır. Belirtilen siteye giriş yaptıktan sonra “BAŞVURULAR” bölümünden eğitim programı başvurusu yapılabilir.
KOSGEB eğitim programı başvurusu için 18 yaşını doldurmuş olmak ve kobi kaydı yaptırmış olmak yeterlidir.
KOSGEB kredi başvurusu yapabilmek için, bankalar tarafından birtakım belgeler talep edilir. KOSGEB kredi başvurusu için istenilen evraklar şunlardır:
KOSGEB kredisi için istenilen evraklar, genel olarak bu şekildedir.
KOSGEB koşullarını sağlayan ve başvuruda bulunanlar, proje değerlendirmesi sonunda KOSGEB kredilerini alırlar. KOSGEB kredisi alma süresi değişiklik gösterebilir. KOSGEB tarafından oluşturulan proje değerlendirme heyetinin sonuçlarına göre, KOSGEB kredisi verilir. KOSGEB oluşturulan iş projesine onay verdikten sonra 2 hafta içerisinde kredi aracı banka hesabınıza aktarılacaktır.
KOSGEB’İN desteklediği sektörlere göre, KOSGEB kredisi tutarı belirlenir. Her yıl verilen KOSGEB kredisi tutarları güncellenir. 2021 yılı için belirlenen en yüksek KOSGEB kredisi, 500.000 TL’dir.
KOSGEB destek projeleri kapsamında, farklı kredi tutarları belirlenir. Çalışılan alana ve sektöre göre KOSGEB destek kredileri değişiklik gösterir. İşletmenin özelliğina göre KOSGEB kredileri tutarları şu şekilde belirlenmiştir:
KOSGEB geri ödemesiz hibe ve faizsiz krediler ile girişimcilere ve işletmelere finansman sağlar. Belirli projelere ödenen KOSGEB hibeleri geri talep edilmez. Proje kapsamında verilen KOSGEB kredileri geri ödemesi ise, faizsiz net tutar üzerinden yapılır.
KOSGEB kredilerinin ödenmesi aracı bankalar ile yapıldığı gibi geri ödemeleri de KOSGEB aracı bankalar vasıtası ile yapılır. KOSGEB kredi geri ödemeleri başlangıç tarihi kredi özelliğine ve tutarına göre 1 yıl ila 2 yıl içerisinde başlar.
KOSGEB kredileri vade süreleri, verilen kredinin özelliğine göre değişir. KOSGEB’e yapılan kredi başvurusu sebebi, kredinin tutarını ve geri ödeme vadesini belirler. Kredi özelliklerine göre KOSGEB kredileri vade süreleri şu şekilde belirlenmiştir:
KOSGEB elde olmayan nedenlerden dolayı zarar etmiş olan işletmelere, acil destek kredisi verir. Özellikle deprem, sel gibi doğal afetler sonucunda işletmesi zarar görmüş esnafa hızlı bir şekilde, KOSGEB acil destek kredisi sağlanır. KOSGEB acil destek kredisi için eğitim programı şartı yoktur. Verilen KOSGEB acil destek kredisinin geri ödemesi 12 ay sonra başlar. Diğer KOSGEB kredileri gibi faizsiz bir kredidir.
Faizsiz ve uzun vade imkanları ile verilen, KOSGEB kredileri için taksit ertelemesi, mümkün değildir. Ancak, son bir yıldır içinde bulunduğum pandemi şartlarından dolayı tüm KOSGEB kredileri için, 3 ay erteleme gerçekleşmiştir. İlgili bankalar ile temasa geçerek KOSGEB kredi taksitlerini erteleme işlemi yapılabilir. KOSGEB taksit erteleme işlemi şubelerden ya da telefon bankacılığından yapılabilir. Kredi taksit erteleme işleminden bütün sektörler yararlanabilir.
Korona nedeniyle yapılacak kredi ertelemeleri için, faiz uygulanmaz.
Forex nedir? Nasıl oynanır yazısını inceleyebilirsiniz.
Bankalar yaptıkları KOSGEB protokolü ile KOSGEB kredilerini verirler. Bankalar ile yapılan protokol kapsamında, kredi hak sahiplerinden masraf veya vergi kesintisi yapılmaz. Bankalar, KOSGEB kredisi kesintisi yapmadan tam parayı, hak sahiplerinin açılacak olan hesaplarına aktarırlar.
KOSGEB kredisi için yapılan kesintiler yasal değildir ve itiraz edilebilir. KOSGEB kredileri geri ödemelerinde de herhangi bir işlem ücreti alınmaz. Alınan kredi miktarı kadar ödeme yapılır. KOSGEB kredilerine faiz uygulaması yoktur.