KOSGEB ekonomik anlamda devlet tarafından sağlanan çeşitli maddi destek seçenekleri olan bir kurumdur. Çeşitli alanlarda ekonomik destekler verdiği bilinir. KOSGEB desteği almak için hangi destek türüne ve hangi iş alanı ile başvuru yaılacağının bilinmesi gerekir.
Aşağıdaki bazı KOSGEB destek alanları sıralanmıştır:
KOSGEB hibe kredisi desteği işletme açmak isteyen fakat yeterli sermayesi olmayan girişimciler için verilen bir destektir. Bu hibe kredisi desteği girişimcilere geri ödemesi olmadan yapılır. Girşimciler bu krediye başvurmak ve kredi desteğinden faydalanabilmek için bazı koşulları yerine getirirler.
öncelikle KOSGEB hibe kredisine başvuracak girişimcilerin ne iş yapmak şstediklerine karar vermeleri gerekir. Kuracakları işi net bir şekilde belirleyen girişimciler KOSGEB’in kurslarına katılarak işlerini projelendirmeyi öğrenirler. KOSGEB hibe kredisi vermek için detaylı iş projesi sunulmasını talep eder. Bu sebeple de başvurmak isteyen girişimcilere kurs verir. Verdiği bu 4 günlük eğitim ile girişimciler kurucakları işi detaylı şekilde projeye dökerler.
Işin projelendirilmesi en büyük aşamanın tamamlanması anlamına gelir. Iş projelendirildikten sonra istenen diğer evraklar da tamamlanarak KOSGEB hibe kredisine başvurulabilir. Tüm koşullar sağlanırsa ve sunulan proje hayata geçirmeye uygun bulunursa girşimciler ihtiyaçları olan sermayeyi hibe kredisi ile alabilirler. Hibe kredisi geri ödemesi olmayan, devletin girişimcileri desteklemek amacı ile verdiği bir destek projesidir.
KOSGEB hibe kredisi girşimcinin sunduğu iş projesinin incelenip gerekli sermayenin hesaplanması ile uygun bulunan miktarda verirlir. Çoğu Kabul edilen projenin ardından alınan hibe kredileri girişimcilerin işlerini kurmaları için yeterli olan büyük bir destektir.
Borsada KAP ne demek? Yazısını inceleyebilirsiniz.
KOSGEB hibe kredisi koşulları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
KOSGEB hibe kredisi miktarı son yıllar içerisinde 65.000 TL ila 365.000 TL aralığında değişim gösterir. KOSGEB düzenli olarak her yıl kendisine başvuruda bulunan girişimcilerin projelerini inceler ve uygun bulduklarına hibe kredisi desteği verir. Hibe kredisi desteği yeni iş kurma planı olup sermayesi yeterli olmayan girişimciler için sunulan bir destektir. Girşimciler bu desteği alabilmek için mutlaka kurumun ön koşullarını ve devamında tüm koşullarını yetine getirmelidir.
KOSGEB kurumunun girşimcilere verdiği destek miktarı 65.000 TL ila 365.000 TL arasında değişir. Verilecek hibe kredisi desteğinin miktarı tamamen sunulan projeye bağlı değişim gösterir. Genel olarak kurulması planlanan iş projesinin gerekli olacak sermayesini karşılayabilecek ölçüde hesaplar yapılarak bu kredi desteği verilir.
KOSGEB geleneksel girşimci destek programıson yıllardaKOSGEB’in girşimcilere verdiği desteği geleneksel girişimci ve ileri girişimci desteği olarak ikiye ayırması ile ortaya çıkmıştır. Geleneksel girişimci programı, KOSGEB kurumunun tanımına göre geleneksel düzeyde iş kuracak ve geleneksel girişimcilik yapacaklar için verdiği destektir.
Gelenksel girşimci desteği hibeleri ileri girişimci destek hibelerine göre daha düşük miktardadır. Ileri girişimcilik projelerini hayata geçirmek geleneksel girişimcilik projelerine göre daha yüksek maliyetlidir. Bu sebeple geeneksel girşimcilik projelerine KOSGEB 65.000 TL müktarına kadar destek verir.
KOSGEB ileri girişimci destek programı ileri seviyede iş kuracak girişimciler için verilen hibe desteğidir. Ileri girişimci tanımı, KOSGEB kurumunun kendi ilkelerine göre ileri seviye standartlarına uyan iş projeleri sunan girişimcilerdir.
Gelenksel girşimciler daha yaygın kullanılan ve ileri seviye projelere göre daha bilindik, yüksek teknoloji gerektirmeyen iş projeleri sunarlar. Ileri girişimcilerin projeleri daha yüksek teknolojinin ve daha donanımlı ekipmanın kullanılacağı, üst düzey üretimin yapılacağı veya hizmetin sunulacağı girişimcilik projeleridir.
Bu sebeplerle KOSGEB verdiği hibe kredisi desteğini iki sınıfa ayırmıştır. Geleneksel yöntemlerle girişimcilik yapacak girişimciler için geleneksel girişimci destek programına başvuru yapılır. Ileri girişimcilik yapacak projeleri olan girişimciler ileri girişimci destek programına başvuru yapar.
Ileri girişimcilik destek programına başvuru yapan girşimcilerin diğer girişimciler gibi ön koşulları sağlamaları gerekir. Bu girişimciler projelerin kabul edilirse 365.000 TL miktarına kadar devlet desteği alabilirler. Bu çok yüksek miktarda bir kredi desteğidir ve hibe edildiği için geri ödemesinin yapılmasına gerek yoktur. Girişimciler aldıkları yüksek meblağa desteler ile iş yerlerini açıp işlerini rahatlıkla kurabilirler.
KOSGEB iş planı ödülü destek programı, iş planlarının profesyonelleşmesi amacı ile düzenlenen yarışmalarda birinci olan girişimcilere destek olur. Kafasındaki iş fikrini en iyi şekilde kağıda döküp aktarabilen girişimciler birinci seçilerek bu destek programından destek almaya hak kazanırlar. Bu KOSGEB’in iş projelendirme aşamasının takdir ve teşvik edilmesi için hayata geçirilmiş bir destek programıdır.
Bu yarışmalar kapsamında başarılı olan ve iş planı ödülünü alan girişimcilere 100.000’e kadar ödül verilir. Bu da bir çeşit hibe kredisi sayılabilir. Girişimciler sadece sundukları başarılı bir iş projesi ile yüksek miktarda ödül almış olurlar. Bu ödül ile iş planlarını hayata geçirmelerinin de yüksek ölçüde önü açılır.
Kron nedir? Tarihçesi Yazısına da göz atabilirsiniz.
KOSGEB girşimcilik eğitimi desteği ile girişimcilik yapmak isteyen herkese eğitim desteği verir. Güncel olarak bu eğitimler internet ortamında devam eder. Çok fazla girişimcilik yapmak isteyen fakat nereden başlaması gerektiğini bilmeyen girişimci vardır. KOSGEB girişimcilik eğitim kursları bu açıdan oldukça faydalıdır.
Girişimcilik eğitimlerinde, girişimci olmak ve bir iş projesini hayat geçirmek için gerekli olan tüm adımlar detaylıca anlatılır. Bir iş planının nasıl kurulması gerektiği, nasıl kağıda dökülmesi gerektiği ve ilerleyen aşamalarda hangi yolların izleneceği konusunda öğretici bilgi paylaşımları yapılır.
Girişimcilik eğitimi sonunda girişimci olmak isteyen herkes kafasındaki iş planını kağıda dökecek ve ardından yapması gerekenleri hayata geçirecek bilge ve beceriye sahip olabilir. Genellikle kurs sonuna doğru tüm kursiyerler kendi iş projelerini kağıda dökerler. Işlerini kurmak için ilk ve en önemli adımı böylece atmış olurlar.
KOSGEB, ülkemizde ekonominin canlanması ve girişimcilik yapmak isteyenlerin kendi işlerini kurabilmesi için devlet desteğini sağlayan bir kurumdur. Son yıllarda KOSGEB kadın istihdamının artması için büyük oranda kadın girişimcileri destekler. Kadın girişimcilere verilen ekonomik özgürlüklerine kavuşmaları ve ülke ekonomisine de katkı sunmalarını sağlayan destek programları da vardır.
KOSGEB bu bakımdan girişimcilere verdiği destek proramları ile çok ince düşünülmüş paketler hazırlar ve her başvuruyu detaylı inceler. KOSGEB’e başvurmak için öncelikle bir iş projesine sahip olmak kesinlikle şarttır. Iş projesi olmayanlar KOSGEB’den destek alamazlar. KOSGEB sadece iş planını hazırlayıp kağıt üzerinde projelendiren girşimcilerin başvurularını değerlendirir.