IPARD hibe desteği tarım alanındaki girişimcilere, işletme sahiplerine ve çiftçilere sağlanan karşılıksız destektir. İngilizce olan bir ifadenin kısaltılmasıdır. Açılımı “Instrument for Pre-Accession Assistance Rural Development” yani “katılım öncesi yardım aracı kırsal kalkınma” programıdır. IPARD Avrupa Birliği (AB) adayı ve potansiyel adayı olan ülkelere destek vermek amacı ile oluşturulmuştur.
Avrupa Birliği’ne katılmayı isteyen ülkelerin kırsal faaliyetlerde Avrupa ile aynı standartlarda olması için oluşturulmuştur. Bir Avrupa Birliği projesi olan IPARD Türkiye’nin kırsal bölgeleri ve şehirleri arasındaki gelişmişlik farkını önlemek amacıyla TKDK bünyesinde (Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) uygulanmaktadır. IPARD projesi ile belirli çağrı dönemlerinde tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçilere geri ödememek üzere hibe desteği sağlanır. IPARD desteği sayesinde köylülere imkanlar verilir ve köyden kente göç engellenir. Köylerdeki çiftçilerin tarım alanında çalışması ve verimliliğin artması hedeflenir.
IPARD ile amaçlanan, Avrupa Birliği’nin ortak tarım, kırsal kalkınma gibi uyum ve hazırlık politikalarının geliştirilmesini desteklemektir. Bu kapsamda 42 tane il desteklenmektedir. Bu iller sırası ile; Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Aksaray, Aydın, Ardahan, Balıkesir, Bursa, Burdur, Çanakkale, Çorum, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat. IPARD projesi ile destek verilen üretici giderleri şunlardır;
Çiftçi kayıt sistemine ve Ulusal hayvan kayıt sistemine kayıtlı olan tüzel ya da gerçek kişiler IPARD hibe desteğinden yararlanma şansına sahiptir.
IPARD programının amaçladığı ilk şey kırsal alandaki sürdürülebilirliği ve kalkınmayı sağlamak ve katkıda bulunmaktır. Genişleme paketinde de belirtildiği gibi gıda güvenliği, bitki sağlığı, veterinerlik, çevre ve diğer standartlar ile alakalı olarak toplumsal standarda ulaşılmasını hedefler. IPARD aynı zamanda tarım alanında sürdürülebilirliği sağlamayı da amaç edinmiştir. Yerel ve kırsal kalkınma stratejileri ile tarım çevre tedbirlerinin uygulanmasına ve bu faaliyetlerin sürdürülmesini amaçlar.
IPARD projesi Türk tarımının AB ortak pazarına açılması için KOBİ’lere ekonomik verimlilik sağlamak, ucuz dönemde sürdürülebilirliklerini devam ettirmek, varlıklarının devamını garanti etmek ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyileştirilmesi için desteği amaçlayan bir projedir.
IPARD’ın bir başka amacı ise tarımsal işletmelerin kalite ve kalite yönetimlerini, hijyen ve gıda güvenlikleri standartlarını, hayvan refahı ve çevre koruma yönetimlerini, iş güvenliğini topluluk standartlarına ulaştırmaktır.
IPART ülkemizde bulunan sürdürülebilirlik eşinin altındaki yarı geçimlik işletmelere destek sağlayarak bu işletmeleri küçük ve orta büyüklükteki işletmeler grubuna dahil etmeyi amaçlar.
Devlet destekli tohum kredisi nasıl alınır? Yazını inceleyebilirsiniz.
Çiftçilere verilen IPARD hibe desteği yani kırsal kalkınma hibe desteği belli başlı bazı alanlarda destek verir. IPARD hibe desteğini kapsayan alanlar şunalrdır:
IPARD hibe desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilerin bazı şartlara uygun olması gerekir. Bu şartlar;
IPARD hibe desteğine başvuran çiftçiler başvuru sırasında bazı belgelere ihtiyaç Duyar. Bu belgeler;
Seracılık hibe desteği nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
IPARD’ın sağladığı hibe desteğine başvuru gereken koşulları sağlayan ve gerekli belgeleri eksiksiz olarak toplamış kişiler tarafından yapılabilir. Eksik belge sahibi kişiler ve aranan şartları sağlayamayan kişilerin başvuruları değerlendirilmez.
IPARD hibe desteği için başvuru yapılabilecek yerler il ve ilçelerdeki TKDK Koordinatörlükleridir. TKDK Merkezlerine yapılan başvurular da geçerli değildir. Başvuru yukarıda sayılmış olan iller dışından ise geçerli değildir. Başvurular yukarıda sayılmış olan illerde bulunan TKDK Koordinatörlüklerine bizzat yapılmalıdır. Posta, mail, faks ile yapılan başvurular geçersiz sayılır.
TKDK İl Koordinatörlüklerine tkdk.gov.tr adresindeki il koordinatörlükleri seçeneğiyle ulaşmanız ve iletişim bilgilerini almanız mümkündür.