Hibe kredi, devlet tarafından verilen ve geri ödemesi istenmeyen kredidir. Devlet farklı kurumlar ve bankalar aracılığı ile bazı sektörlere hibe kredi desteği verir. Hibe kredi destekleri, tamamen karşılıksızdır, fakat bazı şartlar aranır.
Hibe krediler ekonominin büyümesi için verilen destek kredileridir. Devlet tarafından tamamen karşılıksız olarak verilen hibe krediler, farklı kurumlar tarafından desteklenir. Sektörlere göre hibe kredi veren kurumlar da değişebilir.
Hayvancılık sektöründe hibe kredi veren kurumlar;
Esnaflar içi hibe kredi veren kurumlar;
Tarım sektöründe hibe kredi veren kurumlar;
Bazı kurum ve kuruluşlar birden fazla sektöre hibe kredi desteği verir.
Devlet destekli hangi işler yapılır? yazısını da inceleyebilirsiniz.
Hibe krediler, devlet tarafından girişimcilere ve işini geliştirmek isteyenlere verilir. Geri ödemesiz olarak verilecek hibe kredilerden yararlanabilecek olanlar genel olarak şunlardır:
Hibe destekleri sektörlere göre değişiklik gösterir.
Belirlenen kurumlar tarafından verilen hibe kredi şartları, sektörlere ve hibe verecek kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Hibe kredi başvurusu yapmak için, faaliyet gösterilen sektörde hibe veren kurumlara başvuru yapmak gerekir. Genel olarak belirlenen hibe kredi koşulları şunlardır:
Hibe kredi desteği almak için, aktif olarak çalışılan sektöre hibe veren kurumlara başvuru yapmak gerekir. Kurumlara göre şartlar ve başvuru işlemleri değişiklik gösterir. Her kurumun kendi yönetmeliğine göre belirlediği, hibe kredi koşulları vardır.
KOSGEB hibe desteği veren kurumlar arasında, en popüler olanıdır. Bunun nedeni, birçok farklı alanda yeni girişimcilere ve kobi’lere sağladığı hibe destekleridir.
KOSGEB’in hibe desteği verdiği sektörler şunlardır:
KOSGEB hibe kredilerinden faydalanabilmek için öncelikle eğitim programını tamamlamak gerekir. Eğitim programı bittikten sonra, iş projesi onaylananlara KOSGEB hibe kredi desteği verilir.
KOSGEB hibe kredi şartlarını sağlayanlardan başvuru sırasında birtakım belgeler talep edilir. Kosgeb hibe kredisi için gerekli belgeler şunlardır:
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumu hayvancılık sektörüne girmek isteyenler için hibe kredi desteği verir. Hayvan yetiştiriciliği için verilen, TKDK hibe kredileri oranı %70’dir. TKDK hibe kredi verilen alanlar şunlardır:
Belirtilen alanlarda faaliyet gösterenler, TKDK hibe kredilerine başvurabilirler.
TKDK hibe kredisi başvuru şartları genel olarak şöyle belirlenmiştir:
TKDK hibe kredilerinden yararlanabilmek için, belirlenen koşullara ek olarak Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmak da gerekir. Çiftçi Kayıt Sistemi, çiftçi faaliyetlerinin takip edildiği ve kayıt altında tutuldu sistemdir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarım ve hayvancılık ile uğraşanlara hibe kredi destekleri sağlar. Tarım ve Orman bakanlığı hibe kredi desteği verilen alanlar şunlardır:
Belirlenen alanlarda faaliyet gösterenler, Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği hibe kredilerine başvurabilirler.
Tarım ve Orman Bakanlığı destekli hayvancılık hibesi alabilmek için aktif olarak hayvan yetiştiriciliği yapıyor olmak gereklidir. Bakanlık tarafından belirlenen hayvancılık hibe kredi koşulları genel olarak şöyle belirlenmiştir:
Hayvancılık hibesi koşulları genel olarak bu şekilde belirlenmiştir. Özel alanlarda istenen koşullar farklılık gösterebilir.
2021 KOSKEB hangi sektörlere destek veriyor? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Kırsal kesimde yaşayan ve tarım sektöründe faaliyet gösterenlere veya bu sektörde çalışmak isteyenlere, Tarım ve Orman Bakanlığı destekli hibe kredi verilir. Çiftçi hibe kredisi için istenen şartlar şunlardır:
Başvuru sırasında istenen evraklar şunlardır:
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tarım alanında çalışmak için makine ve teçhizat alımlarında geri ödemesiz hibe verilir. Geri ödemesiz tarım makineleri hibe koşulları genel olarak şunlardır:
Ayrıca tarım makineleri hibe desteğinden yararlanmak için, IPARD programları ve TKDK kapsamındaki illerden birinde faaliyet gösteriyor olmak da gerekir.
Belgeleri ile bakanlık il müdürlüklerine başvuranlar hibe kredi desteği alabilirler.