Girişimci hibe destekleri, yeni bir iş yeri açacak olan kişilere iş yerlerinin açılışı sürecinde gerekli olan sermayeyi sağlayan bir projedir. Bu işletmelerin açılması sırasında yapılan harcamaların yaklaşık olarak % 70’ini KOSGEB girişimcilik destekleri karşılamaktadır. KOSGEB, vatandaşlara hibe desteği olduğu gibi faizsiz kredi de sunmaktadır. Faaliyette bulunulmak istenen sektör belirlendikten sonra imalat veya satış yapılacak olan işletmelerin kuruluşuna geçilmelidir. İşletmelerin kuruluşundan önce ise işletmecilere, bu süreç ve daha ilerleyen süreçlerde işine yarayacak işletmeye dair olan önemli bilgileri içeren dersler verilmektedir. Bunlara KOSGEB girişimcilik eğitimleri denmektedir. Bu eğitimler, uzaktan eğitim şeklinde verilirken aynı zamanda işletmelerle ilgili tüm bilgiler verilmektedir.
KOSGEB girişimci hibe desteği ile işletme kurmak isteyen kişilerin iş yerlerinin tadilat giderleri, kira giderleri ve açılış için gereken masraflar sağlanır. KOSGEB aynı zamanda önceden kurulan ancak kendini geliştirmek isteyen ya da yurt dışında da kendisini ispat etmek isteyen iş yerlerinde de destek sağlamaktadır. KOSGEB desteklerinden şehit yakınları, engelliler, gaziler ve kadınlar ayrıcalıklı olarak yararlanmaktadır.
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri için Aranan Şartlar Nelerdir?
Kadın girişimci desteği alabilmek için gereken koşullar şu şekilde verilmiştir:
Öncelikle KOSGEB’ e başvuru yapılmalıdır. Çalışmayan kadınlar, İŞKUR internet sitesi üzerinden başvuru yaparken çalışan kadınlar ise KOBİ bilgi sistemi internet sitesi üzerinden başvuru yapabilmektedir.
Başvuruları olumlu sonuçlanan kişiler, KOSGEB girişimcilik eğitimlerine katılım sağlayabilmektedirler.
E – devlet üzerinden online şekilde katılım yapılan bu derslere girmek zorunludur. Online derslerin sonunda ise video onaylanıp soruların cevaplanması gerekmektedir. Bu aşamaların ardından ise kişiye girişimci sertifikası verilmektedir.
Tüm bu adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayan kişiler, devlet tarafından sağlanan kredilerden faydalanabilmektedir.
Girişimcilik sertifikası alan kadınlar, işletmelerini açarak kadın girişimci desteğine başvuru yapabilirler.
Açılan işletmeler için bu süreçte harcanan faturalar saklanarak KOSGEB tarafından talep edilen belgeler sunulmalıdır. Bu işlemin ardından işletme açılışında yapılan tüm harcamaların geri ödemesi kolay bir şekilde alınabilmektedir.
İşletme açan kadın, ilk olarak KOSGEB veri tabanına işletmesinin sicil numarasını girerek kaydetmelidir.
Aynı zamanda KOBİ beyannamesi belgesi ve KOBİ bilgi doküman belgeleri de hazırlanmalıdır. Bu adımları tamamladıktan sonra yapılan tüm harcamaların faturaları düzenli bir şekilde sunularak KOSGEB’e teslim edilmelidir. Tüm bu adımlar, KOBİ bilgi sistemi üzerinden gerçekleştirilir.
18 yaşını doldurmuş olan tüm kadınlar, kadın girişimci hibe desteği projesine başvurabilmektedir.
Bu KOSGEB destekleri, kadın girişimcilere özel olarak tasarlanan ve imkânı olmayan kadınlar için imkân yaratan bir projedir. Ev hanımları, kadın girişimciler ve çalışmayan kadınlar işletme kurabilmek için KOSGEB’e başvurulması halinde devlet desteği alabilmektedirler. Kadınların da ekonomiye destek sağlaması ve kendi ayakları üzerinden durabilmesi sağlanmaktadır.
KOSGEB başvurusu yapmak isteyen iş yeri sahipleri, ilk önce iş yerlerini KOSGEB veri tabanına kaydetmeleri gerekmektedir.
Bunun için ilk olarak E – devlet sistemi üzerinden KOSGEB veri tabanı kayıt sistemi açılmalıdır.
Bu sistem aracılığı ile verilen işlemler doğru bir şekilde tamamlanmalıdır.
İş yerinin kayıt bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde yazılarak veri tabanı kayıt başvurusu yapılmalıdır.
Ardından KOSGEB internet adresinde yer alan KOSGEB girişimcilik destek talep formu doldurularak işlem tamamlanır. Tüm bu işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra ise başvurunuz KOSGEB tarafından değerlendirilmeye alınır.
KOSGEB Kredi Başvurularında Talep edilen Belgeler Nelerdir?
KOSGEB kredi başvurusu için gerekli olan evraklar şu şekilde verilmiştir:
Başvuruda bulunacak bireyin T.C. kimlik belgesi ya da ehliyetinin fotokopisi,
KOSGEB tarafından alınan girişimcilik sertifikası,
Kurulan işletmeye ait hazırlanmış olan iş planı,
İşletmenin ortakları bulunuyor ise o kişilerin kimlik belgesi fotokopileri,
İşletmenin adresi,
Girişimcilerin ikametgâh belgeleri,
Girişimcilere dair SGK hizmet dökümü,
KOSGEB destekleri talep beyannamesi,
İşletmeye ait en güncel vergi levhası,
İşletmenin gelir çizelgesi,
İşletmenin bilanço kayıt örnekleri,
İşletmenin açılış izni,
İşletmenin ruhsatı,
İşletmenin kurulumu esnasında yapılan harcamaların faturaları,
İşletmenin kira kontratı,
İşletmeye ait oda kayıt belgesi de talep edilen evraklar arasında yer almaktadır.
KOSGEB girişimcilik destekleri şu şekilde verilmiştir:
Geleneksek Girişimci Destek Programı,
İleri Girişimcilik Destek Programı olarak 2 farklı başlık altında destekler verilmektedir.
Geleneksel Girişimci Destek Programı, imalat yapmayan iş yerlerine sağlanan destek fonudur. Program kapsamında ise girişimcilere işletme kuruluşu ve performans dönemi destekleri sağlanmaktadır. Şahıs işletmesi kuran 5 bin TL, tüzel işletme kuran kişiler ise 10 bin TL destek görmektedir. Aynı zamanda istihdam sağlayan iş yerlerinin ödemiş oldukları SGK prim gün sayısına göre 1. ve 2. yıl ayrı ayrı olmak üzere destek almaktadırlar.
İleri Girişimcilik Programı ise imalat faaliyetleri aktif olan ya da ileri teknoloji konularında çalışma gösteren iş yerlerine sağlanan destek fonudur. İleri Girişimcilik Programı kapsamında iş yeri kuruluşu ve performans dönemi destekleri sağlanır. Şahıs işletmesi kuran kişiler 5 bin TL destek alırken tüzel işletme kuran kişiler ise 10 bin TL destek almaktadır. Aynı zamanda istihdam sağlayan iş yerlerinin ödemiş olduğu SGK prim gün sayısına göre yine Geleneksel Girişimci Destek Programında olduğu gibi 1. ve 2. yıl ayrı ayrı olmak üzere girişimci hibe desteği almaktadırlar.