Devlet destekli konut hesabı, ilk evlerini almak isteyen vatandaşların birikim yapmak için açtırabilecekleri özel hesaptır. Açtırılan devlet destekli konut hesabı için, yapılacak düzenli ödemeler ile birikim yapılır.
Devlet destekli konut hesabı açmak için, öncelikle türk vatandaşı olmak gerekir. Ayrıca konut hesabı ile birikim yapacak vatandaşların üzerlerine kayıtlı bir gayrimenkul bulunmaması gerekir. Üzerlerine kayıtlı bir tapu olanlar, konut hesabı açtıramazlar.
Borsa nedir? Nasıl oynanır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Ev sahibi olmak için para biriktirmenin en kolay yollarından biri, devlet destekli konut hesabıdır. Ev almak için düzenli ödemeler ile para biriktirenler 3 yıl sonunda devletten de katkı payı alırlar. Konut hesabı açılması için öncelikle banka belirlemek gerekir. Daha sonra belirlenen banka şubelerinden, istenen evraklar ile konut hesabı başvurusu yapılabilir.
Birikim yapmak ve bu birikim sonucunda devletten destek almak isteyenler konut hesabı açtırabilirler. Banka şubelerinden yapılan devlet destekli konut hesabından yararlanabilmek için bazı şartlar belirlenmiştir. Belirlenen konut hesabı başvuru koşulları şunlardır:
Belirlenen şartları sağlayanlar konut hesaplarında para biriktirmeye başlayabilirler.
Bankaların istediği koşulları sağlayanlar, 3 yıl vadeli olarak konut hesabı açtırabilirler. Devlet destekli konut hesabı başvuruları, direkt olarak bankalar üzerinden yapılır. Konut hesabı başvurusu için istenilen belgeler şunlardır:
İstenilen 2 belge ile konut hesabı kolaylıkla açılır.
Konut hesabı direkt olarak bankalar aracılığı ile açılır. Konut hesabı açtırılabilecek bankalar şunlardır:
Belirtilen bankaların herhangi bir şubesinden, konut hesabı işlemleri yapılabilir. 3 yıl düzenli ödeme ile para biriktirenler, daha sonra devlet katkısı başvurusunda bulunurlar.
Bankalara yapılan 36 ay düzenli ödeme ile birikim yapanlar devlet desteğinden yararlanabilir. Konut hesabı için devlet katkısı başvurusu için, hesap kapama işlemlerinin yapılmış olması gerekir. Ayrıca devlet katkısı alabilmek için, ev alım işleminin de tamamlanmış olması gerekir.
Konut hesabı devlet katkısı başvurusu için istenen evraklar şunlardır:
Konut hesabına 36 ay boyunca düzenli ödeme yapmayanlar, devlet katkısı başvurusu yapamazlar.
Katkı talep başvurusundan sonra, katkı payı 10 gün içerisinde bankanın ilgili şubelerine toplu olarak yatırılır. Para yatırma işlemi gerçekleştikten sonra, ilgili hesaba para aktarılır.
Konut hesabı için devlet katkısı, sadece bir kez alınabilir. Aynı anda birden fazla konut hesabı açılamaz. Konut hesabı devlet katkısı tutarı, hesaptaki birikim tutarının en fazla %20’si kadar verilir. Konut hesabı devlet katkısı ödemeleri şu şekilde hesaplanır:
Konut hesabı devlet katkısı, vade bitiminde yapılacak başvuru sonrası bankalara yatırılır. Katkı tutarı son birikim meblağsı üzerinden hesaplanır.
Devlet destekli konut hesabına bankaların belirlediği faiz tutarları işlenir. Konut hesabına faiz işlemesi her 1 yılın bitiminde yapılır. Konut hesabı faiz gelirleri bankalara göre değişiklik gösterebilir.
Devlet Katkılı Konut Hesabından Para Çekilebilir Mi?
Ev sahibi olmak adına açılan konut hesabından para çekmek, dönemsel olarak mümkündür. 1 yıl içerisinde konut hesabından sadece iki kere para çekilebilir. Konut hesabından para çekimi gerçekleştikten sonra, hesaptaki paranın asgari tutar altına düşmemesi gerekir.
Devlet katkılı konut hesabına düzenli olarak para yatırmak gereklidir. Para yatırma işlemi, aylık veya 3 aylık şekilde yapılabilir. Yapılan ödemeler ile dönem sonunda birikim meblağsının bankaların belirlediği asgari tutarından az olmaması gerekir.
Konut hesabına toplu para yatırma, işlemi üst sınır tutarını geçmeyecek şekilde mümkündür. 2021 yılı için belirlenen üst tutar 62.298,36 TL’dir. Her dönem için yalnızca bir defa toplu para yatırma yapılabilir.
İstenildiği takdirde banka şubelerine başvurarak konut hesabı kapatılabilir. 3 yıl vade süresi dolmadan konut hesabı kapatma işleminde birikim faizinden ve devlet katkısından yararlanılamaz. Birikim için konut hesabına yatırılan toplam para, ilgili vadesiz hesaba aktarılır ve konut hesabı kapatılır. Konut hesabı kapatma işlemi için, banka şubesine istekte bulunmak yeterlidir.
Yapılan ödeme planına uymayanların da konut hesabı kapatılır. Aylık ödeme yapanlar için yılda üç kere, 3 aylık ödeme yapanlar içinse dönem içerisinde sadece, bir kere ödeme aksatma hakları vardır.
Konut hesabı devlet katkısı alabilmek için ev alımının gerçekleşmiş olması gerekir. Devlet katkısı dahilinde olan konut özellikleri şunlardır:
Devre mülk işlemlerinde devlet katkısı ödenmez. Ayrıca birinci derece akrabalardan alınacak konut için de devlet katkısı alınmaz.
Hibe kredi nedir? Nasıl alınır? Yazısını da inceleyebilirsiniz.
Birikim yapmak için konut hesabı açan ve devlet katkısı alanlar, konut kredisine de başvurabilirler. Konut kredisi almak için, genel olarak istenilen koşullar şunlardır:
Türkiye’de faaliyet gösteren bütün bankalardan konut kredisi alınabilir. Bankalar genel olarak koşulları sağlayan vatandaşlara, konut kredisi ile finansal destek sağlar. Bankalar tarafından konut kredisi başvurusu için istenilen evraklar şunlardır:
Genel olarak konut kredisi başvurusu için istenilen evraklar bunlardır. Belirtilen evraklar bankalara göre değişiklik gösterebilir.
Konut kredisi vermek için bankalar bilirkişi raporuda isterler. Bilirkişi raporuna göre alınacak evin değeri hesaplanır. Evin değerine göre kredilendirme işlemi gerçekleşir. Evin belirlenen değerinin %75’ine kadar Konut kredisi alınabilir. Bazı durumlarda evin tüm değeri kredilendirilebilir.
Devlet destekli konut hesabı açılan bankadan, konut kredisi başvurusu yapılabilir.