Crv, likidite toplayıcı olan ve merkezi olmayan bir borsa şeklinde tanımlanabilir. Piyasalara likidite yatırımını destekleyen protokol sunan ve kullanıcısına Ethereum alt yapısına sahip varlıkları kolay bir şekilde takas edebilme imkânı vermektedir. Yatırımcılara teşvikler veren merkezi olmayan borsa, Ocak 2020 tarihinden bu zamana kadar kullanılmaktadır. İçinde 22 tane farklı işlem çifti bulunan 7 tane coin olup bunlar da sürekli bir şekilde gelişmektedir. Curve platformu, DeFi sistemini kabul ederek sisteminde ona yer vererek fark yaratmaktadır. Crv Coin, Curve platformu tarafından oluşturulmuştur. Crv Coin’in dağıtılması için ICO yerine teşvik programları vardır. Dağıtım işleminin ardından geriye % 5 oranında son kısım kalmıştır. Bu da reverz amaçlı olarak acil durumlarda kullanılmak için saklanmaktadır.
Gün geçtikten ilgi gören Crv Finance DAO token kullanımının amacı ise finansal platform üzerinden trader kullanımı sağlamaktır. Bunun yanı sıra aynı zamanda Curve DAO sistemine ortaklık etmek de amaçların arasında bulunur. CRV Coin sahibi olan kullanıcılar, geçerli oy sistemi ile protokole yön verilmesine aracılık edebilmektedir. Bu açıdan da anlaşılacağı üzere eski sahiplerin düşünceler Network’ine önem verilir. Merkezi olmayan bir borsa olması sebebi ile fark oluşturulan Curve Finance CRV kullanıcılarına düzenli olarak coin alım – satım işlemleri gerçekleştirebilmek için ortam hazırlanmaktadır. Tek varlık belirlenmesine karşılık oldukça duyarlı olan platform ortamı ile birçok kişi likidite sağlayabilmektedir.
Crv platformunun kurucu ve CEO’su, kripto para alanında faaliyette olan şirketlerde çalışarak tecrübe kazanan Rus bilim insanı Michael Egorov olarak bilinmektedir. 2015 senesinde Egorov, gizlilik altyapısına sahip ve protokoller inşa eden kripto para şirketi olan Nu Cypher şirketinin kurucu ortası CTO’sudur. Michael Egorov ayrıca merkezi olmayan banka ve kredi ağı olan Loan Coin’in de kurucusudur. Crv projesinde çalışan kadro, Crv tahsis yapısının bir parçası hakinde ve başlatma planının bir parçası olarak, 2 senelik bir hak etme programı sonucunda token edinebileceklerdir. 2020 yılının Ağustos ayında Michael Egorov, yearn.finance protokolünün oylama gücüne cevap olarak büyük tutarlarda Crv token kilitleyerek “aşırı tepki” verdiğini ve bu süreç boyunca kendisinin yönetimin %71 oranında elde ettiğini dile getirdi.
Crv Coin çıkış tarihi 2020 yılının Ocak ayı olarak bilinmektedir. Curve, likidite kontrolünü sağlamak için otomatik piyasa yapısı kullanan, stable coin odaklı merkeziyetsiz bir kripto para borsası olarak bilinmektedir. Curve platformu, günümüzde merkeziyetsiz finans fenomeninin eş anlamlısı olarak ifade edilir. Crv ise Curve platformu içerisinde değer arttırma mekanizmalarına sahip, oylama tokeni şeklinde belirtilir. Curve platformu, akıllı sözleşmeler ile fon yatırma ve AMM platformlarında işlem gerçekleştirme gibi birçok standart riskleri içermektedir. Curve platformu sadece stable coin desteklediği için piyasalar üzerinde çok hızlı bir şekilde fiyat hareketliliklerinden dolayı oluşan riskleri azaltmaktadır. Ayrıca çapraz fiyatlar piyasaya yansıyacak şekilde tekrardan denge oluşur ise kullanıcılar yine para kaybı yaşayabilirler. Curve, düzenleyici kontrollerinden geçmiştir fakat bu durum, herhangi bir coine sahip olmanın içerdiği risklere karşı korumayabilir.
Ayrıca Bee Coin (BEE TOKEN) Nedir, Nasıl ve Nereden Alınır? Geleceği, Yorumları adlı yazımıza göz atın!
Crv Coin almak için şu adımları uygulamanız gerekir:
Crv Coin’in altyapısı, Ethereum tabanlı Aragon ile çalışmaktadır. Curve platformu, diğer DeFi protokollerinden farklı bir şekilde stable coin ile beraber çalıştığı için daha az risk altında olmayı vaat etmektedir. Yield Farmin ve likidite madenciliği yapan topluluklar için güzel avantajlar sağlayan bir sistemi vardır. Crv Coin, madenciliği yapılan bir coin değildir. Fakat bu ağa dahil olan ve likidite taahhüdü sunan kişilere belirli miktarda Crv coin sağlanan bir düzene sahiptir.
Crv Coin avantajları aşağıdaki gibi verilmiştir:
Crv Coin’in dezavantajları aşağıdaki gibi verilmiştir: