Akbank hesap işletim ücreti müşterilerinin kullanımına her an hazır bulundurulması gerektiği için işlem oranı ve hazır para bulundurulma oranı yüksek olan hesaplardandır. Bu maliyet etmenlerine karşılık bankalar vadesiz hesaplara faiz ödemesi yapmamakta ve mevduatların maliyetlerini düşürmektedir. Bu yüzden genel olarak bankaların mevduat maliyetlerini düşürmek için uyguladıkları yöntem ise düşük maliyetli bir fon havuzu oluşturmaktadır. Özellikle Akbank’ın çok şubesi olduğu için yaygın olarak görülen fon havuzu hesap işletim ücreti adı altında toplanmaktadır. Akbank hesap işletim ücretleri Türk Lirası ve yabancı para cinsinden açılan tüm vadesiz hesaplardan tahsil edilmektedir. Yabancı para birimi üzerinden açılan vadesiz hesaplarından buna karşılık olarak Akbank hesap işletim ücreti karşılığı döviz tutarı alınmaktadır. Her iki hesap tipinde de belirtilen hesap işletim ücretlerine Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi dahil edilmiştir. Akbank hesap işletim ücreti 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kere alınmaktadır. 66,30 TL olan bu tutar, toplamda 132,60 TL’ye denk gelir. Bununla birlikte Akbank ekstre ücretleri 5 TL ile 50 TL arasında değişmektedir. Akbank kredi kartları fazla çeşittedir ve bu özelliklerine göre yıllık 54 TL ile 122 TL arası kart aidatı veya hesap işletim ücreti alınmaktadır. Akbank banka kartlarında ise 2,9 TL ile 27 TL arasında hesap işletim ücreti olmaktadır. Akbank hesap işletim ücreti tüm vadesiz hesaplardan alınır. Bu hesaplara yabancı para cinsinden açılan vadesiz hesaplar da dahildir. Yabancı para birimi ile açılan vadesiz hesaplardan döviz tutarı hesap işletim ücreti olarak alınmaktadır. Bu ücrete banka ve sigorta muameleleri vergisi de dahildir.
Akbank hesap işletim ücreti zamanı Haziran ve Aralık aylarıdır. 6 ayda bir alınan hesap işletim ücreti Akbank müşterilerinin hesap sayısından bağımsız olarak kesilmektedir. Dolayısıyla müşterinin kaç tane hesabı olursa olsun tek bir ücretin tahsilatı tek bir hesap üzerinden gerçekleşmektedir. Akbank hesap işletim ücreti tahsilat döneminde hesapta para olmaması durumda ise bir sonraki tahsilat döneminde tamamen ya da kısmi bir kesinti yapılabilir. Eğer bu tahsilat döneminde de bakiye yetersizliği olursa hesabınız izlemeye alınarak ilk mevduat yatırılışında işletim ücreti kesilir.
Ayrıca Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır? adlı yazımıza göz atın!
Akbank hesap işletim ücreti kesilmemesi için talimatı bulunan iki faturanın da 5 ay süre ile düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Akbank vadesiz hesap işletim ücreti en az 2 tane otomatik fatura talimatı veren bireysel müşterilerden alınmaz. Bu uygulama dışında Akbank nezdinde bulunan bazı hesaplardan da işletim ücreti alınmamaktadır. Hesap işletim ücreti alınmayan banka hesapları şunlardır;maaş hesapları, Neo ek kartı ile özel ödeme ve sigorta ödemeleri yapılan hesaplar, vadesiz altın mevduat hesapları, personel maaşlarını ödeyen kurum hesapları, öğrenci hesapları ve vadesiz hesaplarından Mevduat/ Esnek Birikim hesabına birikim talimatı veren Akbank müşterilerinin tüm vadesiz hesaplarıdır. Bu hesap türlerinden birine sahip olduğu durumlarda ve halde bakiyeden hesap işletim ücreti düşüldüğünü fark edilir, Akbank’a giderek hesap işletim ücreti iadesi için başvuru yapılması gerekir.
Akbank hesap işletim ücreti limiti şu şekildedir:
Yukarıda verilen tutarlar Akbank ATM’lerinden kullanıcıların maksimum çekebileceği tutarlardır. Bu tutarlardan daha fazla para çekmek isteyen kişiler banka şubesine girerek müşteri temsilcilerinden talepte bulunabilirler. Ayrıca günlük para çekme limiti her gün 23.59’dan sonra yenilenir. Saat 23.59’dan önce yatırım yapıldığında 23.59’dan sonra limit yenilenir.
Akbank kartlarının her biri için günlük maksimum para çekme limiti farklıdır. Akbank kullanıcılarının sahip oldukları kart çeşidine göre günlük çekebilecekleri en fazla tutar ve ek para çekme limitleri ile ilgili bilgiler aşağıda kısaca verilmiştir:
Akbank hesap işletim ücretinin alındığı zaman yılda 2 defa olarak belirlenmiştir. Tahsil ayı olarak Haziran ve Aralık ayları belirlenmiştir. Akbank hesap işletim ücreti müşterinin kaç hesabı olduğundan bağımsız olarak alınır. Yani birden fazla Akbank mevduat hesabı olsa da tek bir hesap işletim ücreti kesilir. Eğer hesap işletim ücreti tahsil edildiği an kullanıcının hesabında yeterli bakiye yoksa bir sonraki tahsilat döneminde kısmen ya da tamamen bir kesinti yapılır. Eğer sonraki tahsilat döneminde de yetersiz bakiye olursa hesap izlemeye alınır ve ilk mevduat yatırmada işlem ücreti kesilir.
Ayrıca Girişimci Hibe Desteği Nasıl Alınır? adlı yazımıza göz atın!
Akbank’ın hesap işletim ücreti tahsil etmediği durumlar en az 2 faturanın otomatik ödeme talimatı verildiği durumlardır. Aynı zamanda talimat verilen faturanın son 5 ay içerisinde düzenli ödenmiş olması gerekir. Bununla birlikte Akbank bazı hesaplardan da işletim ücreti almamaktadır:
Yukarıda verilen hesapların hiçbirinden hesap işletim ücreti kesilmez. Eğer mevcut bakiyeden hesap işletim ücreti düşüldüğü fark edilirse en yakın Akbank şubesine gidilebilir ve ücret iadesi talebinde bulunulabilir.