KOSGEB’in destek verdiği sektörler, her geçen gün artış gösterir. KOSGEB girişimcilere onlarca sektörde destek verir. KOSGEB’in destek verdiği sektörler genel olarak şu şekildedir:
Belirtilen sektörlerde faaliyet gösterenler veya yatırım yapmak isteyenler KOSGEB desteği alabilirler. KOSGEB desteği hibe veya kredi şeklinde yapılır. Hibe desteği alanlar kredi desteği de alabilirler.
2021 devlet destekli traktör nasıl alınır? yazısını inceleyebilirsiniz.
KOSGEB destek başvurusu yapmak için öncelikle KOSGEB kaydı yapılmalıdır. Kayıt işlemi KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden yapılır. KOSGEB resmi sitesi e-hizmetler bölümünden ilk kayıt işlemi yapıldıktan sonra kobi beyannamesinin doldurulması gerekir. Kobi beyannamesi kontrolünden sonra KOSGEB desteği başvurusu yapılabilir.
KOSGEB desteği başvuruları sırasında doldurulan kobi beyannamesi, kobi niteliğini gösterir. KOSGEB kobi beyannamesi ile yeni girişimcilerin ve halihazırda kobi olanların vergi numarası, sicil kaydı gibi özellikleri KOSGEB sisteminde kayıt altında tutulur. Kobi kayıt sistemi sayesinde, kobi’lerin mevcut durumları da takip edilebilir.
Kobi beyanname belgesi almak için, KOSGEB kobi beyanname formunun doldurulması gerekir. Kobi beyannamesi doldurmak için halihazırda KOSGEB sistemine kayıtlı olmak gerekmektedir. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, e-Hizmetler bölümünde kobi beyanname formunu doldurabilirler.
Doldurulan form KOSGEB yetkilileri tarafından incelenerek, kobi niteliği taşınıp taşınmadığı belirlenir.
KOSGEB’in birçok farklı alanda verdiği desteklerden faydalanmak için istenilen koşulların taşınması gerekir. KOSGEB başvuru şartları şu şekildedir:
KOSGEB hibe ve kredi desteklerinden yararlanabilmek için, KOSGEB’in belirlediği kurslara katılım göstermek gereklidir. KOSGEB’in belirlediği kursları şunlardır:
KOSGEB desteği alabilmek için kurslarda başarı göstermek gerekir. Ayrıca eğitim programının bitiminde, katılımcılara sertifika da verilecektir.
KOSGEB kursları toplamda 32 saat sürer. Kurs programının sonunda oluşturulacak komisyon tarafından, bilgi değerlendirmesi ve puanlaması yapılır. 70 puan ve üstü puan alanlar başarılı sayılır.
KOSGEB hibe ve kredilerinden faydalanmanın en önemli şartlarından biri, eğitim programlarının başarılı bir şekilde bitirilmesidir. “Girişimcilik Eğitimi Katılım Sertifikası” alanlar, KOSGEB desteklerine de başvurabilirler. Sertifika alabilmek için KOSGEB kurs kaydı yapılması gerekir.
KOSGEB kurs kaydı e-devlet üzerinden yapılabilir. Kişisel e-devlet sayfasından, KOSGEB taraması yapılarak, başvuru bölümünden kurs kaydı yapılır.
İŞKUR üzerinden de KOSGEB kurs kaydı başvurusu yapılabilir. İŞKUR sistemine kayıtlı olanlar, İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden kurs başvurusu yapabilirler. İŞKUR İl Müdürlükleri de, KOSGEB kurs kaydı yönlendirmesi yapabilirler.
KOSGEB’in katılımcılara sunduğu farklı destek programları vardır. KOSGEB’in belirlediği destek programları şunlardır:
Belirlenen programlardan uygun olan belirlenerek, KOSGEB desteği alınabilir.
İş kurmak isteyen girişimciler KOSGEB’in geleneksel ve ileri girişimci destek programından faydalanırlar.
KOSGEB girişimci destek programı başvuru şartları şunlardır:
NACE kodu işletmenin, kimlik numarasıdır. Kurulacak işletme için nace kodu alınmalıdır. NACE kodu Ticaret Odasının verdiği sicil numarası ile öğrenilebilir. NACE kodu ile işletmenin faaliyetleri takip edilir.
KOSGEB hibe tutarları, her yıl sektörlere ve program kapsamlarına göre güncellenir. 2021 yılı içerisinde 60.000 TL’ye kadar hibe ödemesi yapılır. Verilen hibeler tamamen karşılıksız olarak verilir ve geri ödemesi yapılmaz. KOSGEB hibe desteği, sadece bir kere verilir. KOSGEB hibe veya kredi desteğinden yararlananlar, tekrar hibe başvurusu yapamazlar.
KOSGEB yeni girişimcilere ve kobilere hibe desteği yanında faizsiz kredi desteği de sağlar. KOSGEB eğitim programını başarı ile bitiren ve diğer başvuru şartlarını sağlayan vatandaşlar, KOSGEB kredi desteği alabilirler.
KOSGEB iş kurmak isteyenlere ve halihazırda bir işletme sahibi olanlara finansal olarak destek verir. KOSGEB’in verdiği finansal destekler; hibe desteği ve faizsiz kredi desteğidir.
KOSGEB kredi desteği başvuru koşulları şu şekilde belirlenmiştir:
Şartların sağlanması halinde KOSGEB resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir. KOSGEB destek kredisi anlaşmalı bankalar aracılığı ile verilir.
Yatırım teşvik belgesi nedir? Nasıl alınır? yazısına göz atabilirsiniz.
KOSGEB destek hibe ve kredi ödemeleri, hak sahiplerine bankalar aracılığı ile yapılır. KOSGEB aracılığı yapan bankalar şunlardır:
KOSGEB’in kurs programına katılanlar ve başvuru koşullarını sağlayanlar bankalara KOSGEB destek kredisi başvurusunda bulunabilirler. Bankalar tarafından istenen, KOSGEB destek kredisi başvurusu belgeleri şunlardır:
KOSGEB destek kredisi için, evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması ve aracı bankalardan birine iletilmesi gerekir.
KOSGEB destek kredisi geri ödemeleri, 36 aya varan vade imkanı ile kolaylaştırılır. Alınan KOSGEB destek kredisi faizsiz bir şekilde taksitlere bölünür. Ödeme güçlüğü çekenler için ise, yılda bir kere taksit erteleme imkanı vardır. Taksit erteleme işlemi için ödeme yapılan bankaya, konunun iletilmesi gereklidir.
KOSGEB, bazı sektörlerde hibe ve destek kredisi hususlarında ayrıcalık tanır. KOSGEB’in özel destek sağladığı alanlar şunlardır:
KOSGEB, kadın ve genç girişimcilere, çiftçilere ve şehit ve gazi yakınlarına KOSGEB desteği başvurusunda ayrıcalık tanır.