Hayvancılık hibe kredisi, Tarım ve Orman Bakanlığına başvuru yapılarak alınabilir. Hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar için, farklı destek paketleri vardır.
Hayvancılık hibe kredisi, sektör ile uğraşanların zararlarının azaltılması ve ekonomide sürekliliğin sağlanması için, devlet tarafından verilir. Özellikle 2021 yılı içerisinde pandeminin etkileride düşünülerek, verilen hibe ve kredi miktarları da arttırılmıştır.
Devlet tarafından verilen hibe ve kredi desteğinin, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yoğunlaştığı görülür. Hayvancılık hibe kredisi almak için hayvan yetiştiricilik alanında çalışmak gerekir. Hayvancılık hibe kredisi, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yetiştiricilerinin tesislerinin kurulumu ve işletilmesi süresince destek olmak için verilir.
Hayvancılık hibe desteğinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği şartları karşılaması gerekir. Hayvancılık Hibe Desteği şartları şu şekilde belirlenmiştir:
Aranan şartların sağlanması halinde hayvan yetiştiricilerine, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı damızlık hayvan alımı, tesis yapımı, var olan tesisin tamiri, üretim için gerekli alet ve edevatın alımı gibi konularda hibe desteği sağlanır.
Hayvancılık hibe desteği alabilmek için, yetiştiricilerin 1 yıldır Çiftçi Kayıt Sisteminde olmaları gerekir. Çiftçi Kayıt Sistemine kaydolmak için;
Boş C formuna; kullanılan arazilerin bilgileri yazılır. Daha sonra, hayvancılık yapılan yerdeki muhtarlığa imzalatılması gereklidir.
Başvuruları bağlı olunan Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerine yapılır. Belirlenen herhangi bir başvuru tarihi yoktur. Hayvancılık hibe desteği müracaatı, finansal kaynak ihtiyacı duyulduğu zaman yapılabilir.
Hayvancılık hibe desteği ön başvurusunu yapanların ve başvurusu onaylananların incelemeleri, bir yıl içerisinde tamamlanır. İl Gıda, Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından yerinde inceleme yapılır.
İnceleme sonrasında Ziraat Bankası Müdürlüğüne ödeme talimatı gönderilir. 2021 yılı içerisinde yapılan başvurular 1 yıl boyunca geçerlidir.
Genç çiftçi hibe desteği nedir, nasıl alınır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Hayvancılık hibesi ön müracaatı, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine yazılı dilekçe ile yapılır. Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine iletilmesi gereken evraklar şunlardır:
Türkvet kayıt sistemi hayvancılık ile uğraşanların kayıtlarının tutulduğu veri tabanıdır. Yetiştiriciliği yapılan hayvanların ölüm, doğum ve kesim gibi hareketlerinin sistem üzerinden güncellemesi yapılır.
Türkvet kayıt sistemine kayıt başvuruları geçtiğimiz yıl içerisinde e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaya başlanmıştır.
Gerekli şartları karşılayan hayvancılara verilen hibe destekleri şunlardır:
Yetiştiricilere verilen hibeler sadece hayvancılık alanlarında kullanılabilir. Kişisel masraflar için hayvancılık hibe desteği alınamaz.
Hayvancılık hibe desteği ödemeleri, yetiştiricinin karşıladığı şartlara, hangi hayvan üretimini yapacağı ve bankaların kendi belirlediği şartlara göre değişiklik gösterir. Belirlenen bazı hayvancılık hibe desteği tutarları şunlardır:
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hayvancılık hibe desteği ödemesi, Ziraat Bankası aracılığı ile yapılır. Ziraat Bankası verilen hayvancılık hibe desteğinden, masraflarını kesebilir. Yapılacak hibe desteği kesintisi, %0,2 oranını geçemez.
Bakanlığın hibe desteğinden yararlanan yetiştirici, 10.000TL’lik desteğe 25 TL kesinti ile bu desteği alır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hayvancılık hibe desteği için bazı bölgelere başvuru sırasında ayrıcalık tanınır. Bölgeler hayvan yetiştiriciliği için koşullar göz önünde bulundurularak belirlenir.
Hayvancılık hibe desteği alabilecek iller; Amasya, Afyon, Muş, Tokat, Sivas, Trabzon, Van, Yozgat, Samsun, Şanlıurfa, Ordu, Konya, Kars, Malatya, Isparta, Hatay, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Erzurum, Çorum, Balıkesir, Nevşehir, Mardin, Manisa, Mersin, Kastamonu, Karaman, Kütahya, Erzincan, Elazığ, Giresun, Çankırı, Çanakkale, Denizli, Bursa, Aydın, Ankara, Aksaray, Ardahan, Ağrı illeridir.
Belirtilen illerde, şartları karşılayan yetiştiricilere hayvancılık hibe desteği verilir.
Bankalar tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan çiftçiler için, 5 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlar. Hayvancılık hibe kredisi veren bankalar şunlardır:
Belirtilen bankalar hayvancılık destek hibesi kredisi verir. Hayvancılık ile uğraşanlara verilen krediler için uygun faiz uygulaması ve ödeme planı kolaylığı sağlanır.
Bankalardan 5 yıl geri ödemesiz kredi almak için bazı şartlar belirlenmiştir. Şartlar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen koşullardır. Belirlenen hayvancılık hibe kredisi başvuru koşulları şunlardır:
Başvuru şartlarını sağlayan yetiştiriciler, bankalara direkt olarak kredi başvurusu yapabilirler.
Ayrıca Ethereum nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Bankalar, hayvan yetiştiricilerine özel kredi imkanları sunar. Hayvancılara verilen, hayvancılık kredisi geri ödemesi için de özel vade imkanları vardır.
Öncelikle bankalar, hayvancılık kredisini 5 yıl geri ödemesiz olarak verir. Hayvan yetiştiricileri, 5 yıl boyunca kredi ödemesi yapmak zorunda değildir. 5 yıl sonrası için oluşturulan ödeme planında da özel vade süreleri tanımlanır.
Alınan hayvancılık kredisi tutarına göre, vade gün sayısı 60 aya kadar uzatılabilir. Taksit ödemelerine başlayan hayvancılar için, bazı bankalar taksit erteleme işlemi de yapar. Ödeme güçlüğü çeken yetiştiricinin ilgili bankaya durumu bildirmesi yeterlidir. 3 aya kadar taksit erteleme yapılabilir.
Bazı devlet destekli veya özel kurum ve kuruluşlar da hayvancılık hibe desteği verirler. Hayvancılık Hibe desteği veren kurumlar ve programları şunlardır:
Belirtilen programlara, hayvancılık destek hibesi başvurusu yapılabilir. Hayvancılık ve tarım sektörünün önem kazanması ile açıklanan desteklerin de arttığı görülür. Her geçen gün hayvancılık desteği veren kurum ve kuruluşlar artarken, desteklenen yetiştirici sayısının da çoğaldığı görülür.
Ayrıca Tarım İşletmeler Genel Müdürlüğünün de hayvan yetiştiricileri için hazırlanan projeleri vardır. TİGEM projeleri kapsamında küçükbaş ve büyükbaş hayvan hibe desteği verilir.
Manisa Kula da 22 dünüm arazin üzerinde küçük baş hayvan çiftliyi kurmak istiyorum bana yardımcı olurmısınız